U čijim su rukama odluke?

Moratorij na kredite: Tko je jači – vlada ili banka?

''Smije li premijer Novalić dopustiti bankama da odlučuju o moratoriju na kredite umjesto Vlade?'', pita Omerović.
Gospodarstvo / Novac | 03. 04. 2020. u 10:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je u pitanju moratorij na kredite, bezobrazluk banaka u Bosni Hercegovini vrijeđa zdrav razum piše na portalu Žurnal Azra Omerović.

Autorica navodi kako mišljenje Agencije za bankarstvo FBiH, koja trenutno striktno prati stavove banaka oličenih u Udruženju banaka BiH, ne može biti jače od zahtjeva Vlade.

''Smije li premijer Novalić dopustiti bankama da odlučuju o moratoriju na kredite umjesto Vlade?'', pita Omerović.

Iako je samo u Federaciji Bosne i Hercegovine do 25. ožujka više od 7.000 radnika dobilo otkaz, a svakim danom sve više i više radnika ostaje bez posla, Vlada Federacije ne uvodi moratorij na kredite jer, navodi Žurnal, ne dozvoljavaju banke.

''Da li je stav jedne Agencije i jednog udruženja jače od zahtjeva Vlade FBiH? Kada je u pitanju moratorij na kredite očigledno da jeste jer su sva odlučivanja vezana za odgodu kredita prepuštena Udruženju banaka, odnosno bankama'', navodi Žurnal.

Direktor Udruženja banaka u BiH Berislav Kutle u izjavi za N1 televiziju objasnio je zašto banke ne daju moratorij na kredite. Njegovo objašnjenje je, kako navodi autorica, ''pravi primjer bezobrazluka koji vrijeđa zdrav razum''.

''Moratorij koji je uveden u Srbiji ne bi bio dobar kod nas jer bi oni koji imaju redovne prihode, kojima se ništa nije promijenilo sa ta tri mjeseca nevraćanja, sami sebi napravili problem jer bi imali zaostaka tri rate, ili ne znam koliko, a nemaju potrebe za njim. Ovaj model koji je u BiH je gotovo identičan modelu Hrvatske koja je u Europskoj uniji'', kazao je Kutle.

Za direktora Udruženja banaka moratorij u Srbiji nije dobar zato što banke nitko nije pitao može li se uvesti moratorij već je Vlada donijela odluku da se odgađaju otplate svih kredita na 90 dana.

''Odluku Vlade u Srbiji, zamislite, čak i banke moraju poštivati. Samo u Bosni i Hercegovini Vlada entiteta ima zahtjev koje banke slobodno mogu odbiti'', piše Žurnal navodeći kako Kutle ide i korak dalje pa kaže da svi oni kojima se ništa nije promijenilo odgodom plaćanja kredita sami sebi bi napravili problem.

''Jedini kojima se ništa nije promijenilo za vrijeme pandemije su upravo banke. Njima čak ne bi bio apsolutno nikakav problem da se odgodi plaćanje kredita na 90 dana. Upravo sve ove banke koje su članovi Udruženja banaka BiH imaju jedne od najvećih kamatnih stopa u regiji. Najbolje to pokazuju prihodi banaka od kamata na kredite. Samo pet članica Udruženja u 2018. godini imale su ukupni prihod od kamata na kredite 424, 8 milijuna KM!'', piše Žurnal navodeći kako je 'Kutlino poređenje Bosne i Hercegovine s Hrvatskom koja je u Europskoj uniji još je besmislenije''.

Dodaje se i kako je u izvanrednim okolnostima besmisleno je  mišljenje Agencije za bankarstvo FBiH.

''Potrebno je naglasiti da rad Agencije skoro u potpunosti financiraju banke. Samo u 2018. godini Agencija je od naknada banaka imala prihod u iznosu od 13.142.652 KM. Samo u 2018. godini 8,3 milijuna maraka ova agencija je isplatila za plaće zaposlenima. Pored plaća, za naknade zaposlenima isplaćeno je više od 750 tisuća maraka a za putne troškove 387 tisuća maraka. Podsjetit ćemo javnost da je to ista institucija koja je 2017. godine optuživale medije da vrše pritisak na njen rad jer su tražili informacije o plaćama zaposlenih u Agenciji. Prosječna neto plaća u ovoj instituciji tada je iznosila 3.170 KM!'', navodi Omerović u tekstu.

Podsjeća kako su iz Agencije za bankarstvo FBiH tada izvjestili javnost kako građane ne trebaju zanimati imena i prezimena te plaće njihovih uposlenika s obzirom na to da je riječ o informacijama koje ne predstavljaju javni interes.

''U čijem interesu radi Agencija u vrijeme pandemije nije teško zaključiti'', zaključuje Omerović.

Kopirati
Drag cursor here to close