2021. godina

MMF poboljšao procjene za svjetsko gospodarstvo

MMF sada očekuje da će globalno gospodarstvo u 2021. godini porasti šest posto, podigavši procjenu objavljenu potkraj ovogodišnjeg siječnja za pola postotnog boda.
Gospodarstvo / Novac | 06. 04. 2021. u 18:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni monetarni fond (MMF) poboljšao je u utorak procjene za svjetsko gospodarstvo u 2021. godini, ukazujući na poticaje bez presedana kojima vlade nastoje ublažiti posljedice pandemije covida-19.

MMF sada očekuje da će globalno gospodarstvo u 2021. godini porasti šest posto, podigavši procjenu objavljenu potkraj ovogodišnjeg siječnja za pola postotnog boda.

Neznatno je ublažio procjenu pada u 2020. godini, s 3,5 na 3,3 posto.

Ako se ostvare najnovija predviđanja, globalno bi gospodarstvo ove godine poraslo najsnažnije od 1976. godine.

Američki skok

Glavni su razlog poboljšani izgledi za američko gospodarstvo, koje bi ove godine prema najnovijim izračunima MMF-a trebalo porasti za 6,4 posto, najsnažnije od početka 80-ih godina prošlog stoljeća.

Time je MMF podigao procjenu iz siječnja za 1,3 postotna boda.

Gospodarstvo eurozone trebalo bi ove godine porasti 4,4 posto, za 0,2 postotna boda snažnije no što je međunarodni zajmodavac očekivao u siječnju.

Za najveće europsko gospodarstvo, ono Njemačke, MMF sada predviđa rast od 3,6 posto, za 0,1 postotni bod snažniji nego što su prognozirali u siječnju.

Među najvećim gospodarstvima eurozone najsnažniji rast predviđaju Španjolskoj, od 6,4 posto, i Francuskoj, za 5,8 posto.

Najviše su pak podigli prodigli procjenu ovogodišnjeg rasta talijanskog gospodarstva, za 1,2 postotna boda u odnosu na siječanj, na 4,2 posto.

U skupini razvijenih gospodarstava svijeta rast bi ove godine trebao dosegnuti 5,1 posto, što je za 0,8 postotnih bodova viša stopa nego je MMF prognozirao u siječnju ove godine.

Dvoznamenkasti rast u Indiji

Među vodećim gospodarstvima u nastajanju daleko najsnažniji rast očekuju u Indiji, koja bi jedina trebala ostvariti dvoznamenkastu stopu rasta, od čak 12,5 posto.

Slijedi Kina, u kojoj MMF sada očekuje rast od 8,4 posto, čime je podigao siječanjsku procjenu za 0,3 postotna boda.

Za cijelu skupinu gospodarstava u nastajanju MMF predviđa rast od 6,7 posto, odnosno 0,4 postotna boda snažniji nego su bili procijenili u siječnju.

Potpora i cijepljenje

"Oporavak bilježe sve regije i sve dohodovne skupine građana, ali njegov tempo nije ujednačen zbog velikih razlika u dinamici cijepljenja, razmjerima gospodarskih poticaja i strukturnim čimbenicima, poput oslanjanja na turizam”, ističe MMF.

SAD bi se ove godine trebao vratiti na pretpandemijsku razinu i time se pridružiti Kini kojoj je to pošlo za rukom već 2020. godine, napominje međunarodni zajmodavac.

Američki fiskalni i monetarni poticaji bit će važan faktor globalnog oporavka, ističu, izdvajajući ipak ključnu ulogu uspješne borbe protiv pandemije.

Upozoravaju da su prognoze obilježene visokim stupnjem neizvjesnosti.

Mogle bi tako biti poboljšane bude li se građane procjepljivalo brže, ali bi isto tako mogle biti snižene ako se pojave novi sojevi virusa, uvelike otporni na cjepiva, upozoravaju, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close