Što nam to znači?

MMF blago podigao procjenu rasta svjetskog gospodarstva

Građani i kompanije plaćaju veće kamate, ističu u MMF-u, upozoravajući i na pritisak na tržište nekretnina.
Gospodarstvo / Novac | 25. 07. 2023. u 17:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je podigao procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini, istaknuvši ublažene financijske rizike i postupni oporavak od pandemijske krize i posljedica rata u Ukrajini. U travnju MMF je procijenio da će svjetsko gospodarstvo u ovoj godini porasti za 2.8 posto, za 0.1 postotni bod slabije no što su do tada očekivali, pod uvjetom da previranja u financijskom sektoru budu obuzdana.

U najnovijim prognozama podigli su prognozu za 0.2 postotnog boda, na 3 posto. Rješenje spora oko podizanja plafona duga u SAD-u i odlučne mjere vlasti u prvoj polovini godine kojima su obuzdana previranja u SAD-u i u švicarskom bankarstvu ublažili su rizik previranja i mogućeg slabijeg rasta svjetskog gospodarstva, zaključili su.

U idućoj godini aktivnost bi trebala također porasti za tri posto, kao što su prognozirali u travnju. "Svjetsko gospodarstvo i dalje se postupno oporavlja od pandemije i od ruske invazije na Ukrajinu", zaključio je glavni ekonomist MMF-a Pierre-Olivier Gourinchas.

Snažniji rast i blaža inflacija kao dobre vijesti

"Kratkoročno gledano, znakovi napretka neporecivi su", naglasio je. MMF u ljetnom izvješću objavljuje samo procjene za vodeća gospodarstva, skupine zemalja i regije. Zdravstvena kriza službeno je završila, poremećaji u lancima nabave vratili su se na pretpandemijske razine, cijene energije i hrane naglo su pale i stvorile uvjete za brže popuštanje inflatornih pritisaka no što se očekivalo.

Potrošačke cijene trebale bi u ovoj godini na globalnoj razini porasti za 6.8 posto, za 0.2 postotna boda slabije no što je MMF procijenio u proljetnom izvješću. Snažniji rast i blaža inflacija dobre su vijesti koje upućuju na zaključak da svjetsko gospodarstvo ide u pravom smjeru, ističe Gourinchas. No i dalje prevladavaju rizici koji bi ga mogli zakočiti, upozorava.

Zaoštravanje monetarne politike dovelo je kamatne stope na razine koje koče gospodarsku aktivnost, posustalo je kreditiranje privatnog sektora, a građani i kompanije plaćaju veće kamate, ističu u MMF-u, upozoravajući i na pritisak na tržište nekretnina.

Prognoziraju snažniji pad njemačkog BDP-a

Usporavanje aktivnosti koncentrirano je u skupini razvijenih gospodarstava, ističe u blogu glavni ekonomist MMF-a.

"Eurozona još osjeća posljedice naglog rasta cijena benzina u prošloj godini koji je izazvao rat i njezino gospodarstvo naglo će usporiti", ističe Gourinchas.

Kopirati
Drag cursor here to close