Misija ohrabrena radom u BiH

Misija MMF - Potrebni dodatni napori kako bi se otvarala radna mjesta u privatnom sektoru

Misija je ohrabrena mjerama koje vlasti poduzimaju u pogledu jačanja financijskog sektora.
Gospodarstvo / Novac | 21. 05. 2018. u 19:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  Ilustracija

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pod vodstvom Nadeema Ilahija posjetila je Sarajevo i Banju Luku u periodu od 7. do 21.  svibnja kako bi razgovarala o novijim ekonomskim kretanjima i o politikama za drugi pregled ekonomskog programa sa Bosnom i Hercegovinom, koji dobija podršku iz kreditne linije MMF-a za proširene aranžmane (Extended Fund Facility—EFF).

''Ekonomski program s Bosnom i Hercegovinom i dalje je na pravom putu. Osoblje MMF-a i vlasti u Bosni i Hercegovini postigli su sporazum, koji podliježe odobrenju Izvršnog odbora MMF-a, a u vezi politika neophodnih za zaključivanje drugog pregleda u okviru Proširenog aranžmana. Izvršni odbor MMF-a razmatrat će zaključivanje drugog pregleda po ispunjavanju jedne prethodne mjere'', navodi se u Ilahijevoj izjavi po zaključenju misije.  

Kako se dodaje, zabilježen je značajan oporavak, uglavnom pod utjecajem veće privatne potrošnje i izvoza. Stopa nezaposlenosti je znatno smanjena. Preliminarni podaci o poreznim prihodima, doznakama i bankovnim kreditima navode na zaključak da će se ovaj pozitivni trend nastaviti i dalje tijekom 2018. godine.

''Izvršenje programa je na zadovoljavajućem nivou, i ispunjeni su svi fiskalni ciljevi programa. Ukupni proračunski suficit je dostigao 2 posto BDP-a u 2017. godini, uglavnom zahvaljujući tome što su vlasti ograničile ukupnu potrošnju'', navodi Ilahi.

Pročitajte još


Misija je pozdravila nedavno usvajanje rebalansa proračuna u Federaciji i Republici Srpskoj, što će omogućiti dodatno finansiranje kapitalnih projekata koji potiču rast.

''Napredak u provedbi reformi je bio sporiji od očekivanog. Apeliramo na Parlamentarnu skupštinu BiH da usvoji novi Zakon o osiguranju depozita. Zakoni o bankama i agencijama za bankarstvo su već usvojeni na entitetskom nivou, a neusvajanje novog zakona o osiguranju depozita odlaže modernizaciju zakonodavstva u sektoru bankarstva u cijeloj zemlji'', navodi se u Ilahijevoj izjavi.  

Napominje da su potrebni  dodatni napori kako bi se otvarala radna mjesta u privatnom sektoru.

''Prethodna mjera za završetak drugog pregleda ja da Vlada FBiH dostavi Parlamentu FBiH prijedloge zakona o porezu na dohodak i zakona o doprinosima u skladu sa preporukama osoblja MMF-a'', dodaje se u izjavi.

Misija je ohrabrena mjerama koje vlasti poduzimaju u pogledu jačanja financijskog sektora.

''Potičemo vlasti da u dolazećem periodu udvostruče napore usmjerene na provedbu strukturalnih reformi. Osoblje MMF-a je spremno pomoći vlastima. Očekuje se da će Izvršni odbor MMF-a razmatrati drugi pregled u ljeto 2018. godine. Odobrenjem pregleda bi se omogućila isplata u iznosu od 31,6217 milijuna SDR (oko 38 milijuna eura)'', navodi se u Ilahijevoj izjavi po zaključenju misije, priopćeno je iz MMF- a.

Kopirati
Drag cursor here to close