Džepovi RS-a

Ministrica umiruje građane: Novca ima, zaposleno 290.000 ljudi

Vidović je naglasila da su pravo rješavanje inflacije investicije, za šta se Srpska bori i ima veliku ponudu investitora.
Gospodarstvo / Novac | 22. 05. 2023. u 09:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica financija Republike Srpske, Zora Vidović, izjavila je za RTRS da je u posljednjih pola godine orkestrirana priča dijela opozicije iz Srpske, međunarodne zajednice i Sarajeva da je Srpska pred bankrotom, što je netočno i samo nanosi štetu, prenosi Srna.

Vidović je istaknula kako ne razumije ljude iz Srpske koji priželjkuju propast, te poručila da građani nemaju razloga za brigu i da se sve obveze iz proračuna izmiruju na vrijeme.

Obveznice

Prema njenim riječima, 28. lipnja dospijevaju obveznice prodane na Bečkoj burzi ''što nije nepoznato i sve je planirano u proračunu''.

"Vratit ćemo taj dug kako je planirano, znači, 28. lipnja, i nastavljamo normalno raditi i tako smo projektirali i u proračunu", rekla je Vidović za RTRS.

Istaknula je kako ''Srpska ima veliki potencijal u energetici, kao i da se u narednom periodu očekuju investicije u toj oblasti'.

Vidović je naglasila da su pravo rješavanje inflacije investicije, za šta se Srpska bori i ima veliku ponudu investitora.

"Jedna od prvih investicija je početak izgradnje hidroelektrane `Dabar` i to je veliki projekt. Radi se i hidroelektrana `Bistrica` kod Foče, a imamo i zainteresiranost za solarnu energiju", rekla je te navela da javni dug Srpske iznosi 34,7 posto, te da je trenutno zaposleno više od 290.000 radnika.

Vidović je istaknula da je predviđen rast prihoda u ovoj godini za osam posto.

Uštede

"Izravni porezi rastu za 16 posto, ali neizravni porezi su dosta manji i ima tu nekoliko stvari zbog kojih je republički proračun dobio manje sredstava, kao i lokalne zajednice", rekla je Vidović.

Navela je kako su za četiri mjeseca ove godine zbog povećanog proračuna BiH i izmjene Zakona o trošarinama na duhan općine u Srpskoj dobile 17 milijuna KM manje PDV-a, a republički proračun 46,5 milijuna KM.

Vidović je rekla da sve to neće utjecati na redovne isplate iz republičkog proračuna, kao i da se uvijek mogu tražiti alternativni izvori kroz uštede, koje se prave još od vremena pandemije virusa korona.

Govoreći o aukciji trezorskih zapisa, Vidović je rekla da Vlada Srpske ima iskup, odnosno otplatu za trezorske zapise od 50 milijuna KM, a raspisana je prodaja 25 milijuna KM što je normalna situacija koja je planirana i koncipirana u proračunu.

Kopirati
Drag cursor here to close