Dobar-loš

Kakav će biti euro za Hrvatsku?

Hrvatski predsjednik je istaknuo da uvođenje eura ''nije sitnica'' i da je to ''po svemu sudeći zauvijek odricanje od nacionalne valute''.
Gospodarstvo / Novac | 27. 10. 2021. u 14:04 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Malta je u eurozoni od 1. siječnja 2008. godine, a Milanović, koji se danas sastao s malteškim kolegom Georgeom Vellom, vjeruje da ta zemlja može pomoći Hrvatskoj svojim iskustvom, prenosi Hina.

''Radi se o državi koja je već dugo unutra, koja ima iskustvo i to iskustvo je dobro'', rekao je predsjednik i dodao da malteška ekonomija, ''izložena sektoru usluga, posebno u turizmu'' ima dodirnih točaka s hrvatskom ekonomijom.

''Naša ekonomija nažalost, srećom, ili samo da konstatiram – nije izrazito izvozno orijentirana, mi smo isto uslužna ekonomija i to je jedan od razloga zašto mislim da će euro za Hrvatsku biti više dobar nego loš'', smatra Milanović.

Hrvatski predsjednik je istaknuo da uvođenje eura ''nije sitnica'' i da je to ''po svemu sudeći zauvijek odricanje od nacionalne valute''.

''To se ne radi razdragana srca, nego hladne glave.''

Hrvatski predsjednik pozvao je Maltu da podrži ulazak najmlađe članice EU-a u šengenski prostor, a prozvao Uniju za ''prokrastinaciju i odugovlačenje''.

Rumunjska i Bugarska, članice EU-a od 2007., također čekaju zeleno svjetlo za ulazak u taj prostor.

''Odavno je i za njih sazrelo vrijeme da uđu u Schengen, ali politički mainstream najvećih država ima naprosto jedan problem koji ja razumijem, a to je problem s desnim biračkim tijelom i moraju hodati na prstima, po jajima kako mi to kažemo'', dodao je Milanović, navodi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close