Izvanredna situacija

Kutle: Odgoda plaćanja kredita za sve koji zbog epidemije ne mogu platiti

To znači da bi spomenutim firmama ili osobama mogao biti odobren zastoj u otplati kredita koji može trajati najmanje do objave prekida izvanredne situacije, a najdalje šest mjesec
Gospodarstvo / Novac | 01. 04. 2020. u 21:14 Bljesak.info
Berislav Kutle o odobravanju moratorija od strane banaka

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog izvanredne situacije izazvane virusom COVID-19 u kojoj se našla i BiH, banke će izaći u susret onim građanima i firmama koje nisu u mogućnosti da ostvare prihod ili im je isti znatno smanjen, odobravanjem moratorija.

To znači da bi spomenutim firmama ili osobama mogao biti odobren zastoj u otplati kredita koji može trajati najmanje do objave prekida izvanredne situacije, a najdalje šest mjeseci. Direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle za BHRT je rekao da izvanredna situacija u kojoj se nalazimo zahtijeva i posebne odluke kako bi se sanirala i ekonomska i zdravstvena situacija.

“Jasna je logika kod odobravanja kredita – kredit se odobrava svakome tko dokaže i ima prihode kojima može vraćati rate i na taj način su i odobreni krediti. Ovom situacijom jedan dio građana i jedan dio firmi nema mogućnosti kreiranja prihoda, što znači da nema mogućnosti ni vraćanja tih rata”, rekao je Kutle.

On je dodao da se odluka banaka o moratoriju odnosi na fizičke i na pravne osobe koje nemaju prihoda zbog korona virusa.

“Kako bi se izbjegle neugodne situacije banke donose odluke da svima onima, fizičkim ili pravnim osobama, koji nemaju prihoda zbog koronavisusa, tj. mogućnost vraćanja rata, donose moratorij naredna tri mjeseca, sa mogućnošću prolongiranja moratorija ako situacija bude i dalje negativna, kako im krediti ne bi dospjeli, kako se ne bi vodili kao neuredni krediti jer nisu ni imali mogućnost vraćanja tih kredita”, objasnio je Kutle.

Kutle je naglasio da je temeljni uvjet moratorija da netko zbog koronavirusa nema prihoda ili su mu značajno umanjeni.

“Procedure će biti jednostavne, najveći dio će se raditi elektronskim putem, bez dolaska u banku, osim u posebnim slučajevima”, naglasio je Kutle i dodao da dodatnih troškova i zateznih kamata neće biti.

Kopirati
Drag cursor here to close