PIO/MIO

Kreće isplata mirovina i jednokratne novčane pomoći umirovljenicima

Sredstva za isplatu jednokratne novčane podrške, u iznosu većem od 41,7 milijuna maraka, osigurana su u Proračunu FBiH za 2021. godinu
Gospodarstvo / Novac | 05. 08. 2021. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Isplata srpanjskih mirovina i jednokratne novčane podrške umirovljenicima u Federaciji Bosne i Hercegovine počinje danas, 5. kolovoza, preko Jedinstvenog računa trezora FBiH.

Iz Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO) najavljeno je da ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za srpanj iznose oko 233 milijuna maraka, najniža mirovina iznosi 382,18 maraka, zagarantirana 478,91, a najviša 2.174,48 maraka.

Jednokratna novčana podrška u iznosu od po 120 maraka isplaćuje se korisnicima mirovina koji ostvaruju pravo do visine zagarantirane mirovine i zagarantiranu mirovinu, a iznos od 100 maraka korisnicima mirovina koji ostvaruju pravo iznad visine zagarantirane mirovine. Korisnicima prava na djeljivu obiteljsku mirovinu pripada isplata djeljivog novčanog iznosa, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Sredstva za isplatu jednokratne novčane podrške, u iznosu većem od 41,7 milijuna maraka, osigurana su u Proračunu FBiH za 2021. godinu, a isplaćena su na osnovu Uredbe o jednokratnom novčanom iznosu mirovine kao podrška umirovljenicima u Federaciji BiH, koju je Vlada FBiH donijela 16. srpnja ove godine.

U skladu s ovom uredbom, svim korisnicima mirovina Federalnog zavoda za PIO/MIO koji su rezidenti BiH, uz srpanjsku mirovinu bit će isplaćen i jednokratni novčani iznos u svrhu poboljšanja materijalnog položaja korisnika mirovine, a zbog dodatnih troškova zdravstvene zaštite koji su nastali kao posljedica pandemije covida-19.

Redovnost isplate mirovina samo je jedan od pozitivnih rezultata reforme mirovinskog sistema koju je provela Vlada Federacije BiH. Mirovine se u Proračunu FBiH nalaze u vrhu prioriteta isplate, a umirovljenici svoje mirovine dobivaju na vrijeme, svakog 5. u mjesecu, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close