Mjere za spas

Korona zakon: Evo što donosi Novalićev paket za spas

Zakon sadržava 13 mjera, koje su priređene s ciljem ''ublažavanja posljedica na ekonomiju Federacije BiH izazvane virusom COVID-19''.
Gospodarstvo / Novac | 02. 04. 2020. u 14:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Paket ekonomskih mjera koji je sačinio premijer Federeacije BiH Fadil Novalić i njegov tim službeno će biti predstavljen u petak nakon sjednice Vlade Federacije, a sarajevsko Oslobođenje imalo je uvid u dokument.

Naime, interventni zakon sadržava 13 mjera, koje su priređene s ciljem ''ublažavanja posljedica na ekonomiju Federacije BiH izazvane virusom COVID-19''.

''U prvom dijelu zakona određuje se koji gospodarstvenici i kompanije imaju pravo na pomoć. Član 3 predloženog zakona kaže: Porezni obveznici kojima je zabranjen rad i koji imaju pad prihoda više od 25 posto u odnosu na prighod ostvaren u mjesecu veljači 2020. godine, a ne otpuste radnike, stiču uvjet da im se nakon uplate plaća i pripadajućih doprinosa, troškovi doprinosa u cjelokupnom iznosu refundiraju'', navodi Oslobođenje.

Određeno je i da se refundacija doprinosa može vršiti samo na isplaćene plaće od mjeseca ožujka, uz napomenu da će pomoć dobiti samo kompanije koje su platile doprinose za ranije razdoblje.

Sarajevske novine navode kako ''Zakon Korona'' definira i oblast poreza, a glavna informacija je da će kompanije kojima je prihod u ožujku pao za više od 25 posto u odnosu na siječanj i veljaču biti oslobođenje plaćanja akontacije poreza na dobit i dohodak.

''Sve obveze na osnovu usluga, kao što su zakupi i slično prema organima uprave koje imaju porezni obveznici kojima je zabranjen rad, umanjit će se srazmjerno vremenu zabrane rada ovim subjektima, stoji u članu 9. Predloženog Zakona. Pojašnjen je i slučaj da zabrana rada traje duže od 20 dana: 'srazmjerno vremenu zabrane rada umanjit će se naknada za komunlane takse i porez na imovinu kao i sve druge naknade koje se plaćaju u godišnjem paušalnom iznosu''', navedeno je.

 


Predviđeno je i smanjenje plaća državnim službenicima i izabranim dužnosnicima, u iznosu od 10 do 20 posto, u ovisnosti koliko iznosi plaća uposlenika.

Iako dokument nije služben, njegov sadržaj se u mnogome podudara s obavijesti koje su čelnici Udruženja poslodavaca Federacije BiH poslali svojim članovima.

Kopirati
Drag cursor here to close