''Iskazujemo nadu''

Komunalni radnici u HNŽ-u se nadaju da će dobiti pomoć od 2.520 KM

''Poslodavci moraju voditi brigu i o zadovoljavanju potreba zaposlenika, poboljšanju socijalnog i ekonomskog položaja, osiguranju prihvatljivih uvjeta rada i kvalitete radnog života'', smatraju.
Gospodarstvo / Novac | 20. 12. 2023. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Iskazujemo nadu da će poslodavci i osnivači komunalnih poduzeća u HNŽ imati razumijevanja i zajednički iznaći mogućnost za isplatu pomoći komunalnim radnicima'', navodi se u priopćenju Sindikata komunalne privrede FBiH Županijski odbor Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), koji zastupa sindikalne organizacije komunalnih poduzeća u ovoj županiji.

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva financija donijela Uredbu kojom se uređuje pravo na isplatu pomoći od strane poslodavca usljed inflatornog rasta cijena, a sindikalci pozdravljaju Uredbu Vlade.

Ključni razlog - poskupljenje

''Ističemo da je ključni razlog zbog kojeg tražimo isplatu pomoći poskupljenje svih potrošačkih namirnica i standarda života, da u ovom trenutku u pojedinim komunalnim poduzećima imamo takvo stanje da radnici s postojećim plaćama ne mogu izdržati od plate do plate, što je poražavajuće'', naveli su u priopćenju.

Ističu da je određen broj komunalnih poduzeća u HNŽ u proteklom periodu ipak saslušao glas sindikalnih predstavnika i u određenim iznosima procentualno ili linearno povećao plaće radnicima.

''To pozdravljamo, mada smatramo da ta povećanja moraju biti značajnija. Smatramo da su radnici najbitniji resurs, te da se mora iznaći način za isplatu novčane pomoći. Isplatom 420 KM svakog mjeseca u narednih pola godine, bi predstavljalo pomoć u premašivanju teške ekonomske situacije u kojoj se, nažalost, većina radnika danas nalazi'', navodi se u priopćenju.

Bez kolektivnog ugovora

Podsjećaju da radnici u komunalnim poduzećima Federacije BiH, trenutno nemaju Okvirni kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti komunalne privrede za teritoriju FBiH, kojim se utvrđuju osnove za zaključivanje kolektivnih ugovora između reprezentativnog sindikata i osnivača komunalnog poduzeća, odnosno nosioca državnog kapitala, kao i pojedinačnih ugovora kod poslodavaca u oblasti komunalne privrede na teritoriji Federacije BiH. Samim tim nisu ni regulirane visine primanja radnika.

''Poslodavci moraju voditi brigu i o zadovoljavanju potreba zaposlenika, poboljšanju socijalnog i ekonomskog položaja, osiguranju prihvatljivih uvjeta rada i kvalitete radnog života, osiguravanju povoljne radne atmosfere i dobrih međuljudskih odnosa, koji utiču na zadovoljstvo zaposlenika'', navode u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close