Neka svoga i u gori vuka...

Kome je Vijeće ministara podijelilo 3,8 milijuna KM proračunskog novca?

Krajem prosinca prošle godine Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je dvije odluke o podjeli oko 3,8 milijuna KM neprofitnim organizacijama iz tekuće rezerve proračuna BiH za 2023. godinu.
Gospodarstvo / Novac | 14. 01. 2024. u 14:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radi se o novcu koji je bio rezerviran za nabavku helikoptera za Oružane snage BiH, piše portal Faktor.

S obzirom na to da novac, naravno, nije utrošen u namjene kako je to planirano i nije se mogao prenijeti u sljedeću godinu, državni ministri su bez javnog poziva brzinski sačinili spisak kome i koliko novca daju, tvrde novinari spomenutog portala.

Prema neslužbenim informacijama Faktora, dogovoreno je da svi kojima je dodijeljen novac, udruge, klubovi…, naknadno dostave zahtjeve jer javni poziv za dodjelu sredstava iz proračuna nikada uopće nije ni objavljen.

Foto: Faktor.ba / Kome su pripala sredstva VM-a?

Samo letimičnim pregledom odluka, bez temeljitije analize, vidljivo je da su neke udruge ili klubovi koji djeluju lokalno dobili više ili isto novca nego institucije od značaja za državu.

Tako su državni ministri spojili ugodno s korisnim, te novcem iz rezerve izdašno počastili "svoje udruge i klubove".

U zaglavlju obje odluke navedeno je da su usvojene na vanrednoj sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj 28. prosinca. Ali kada se pogleda na službenoj web stranici Vijeća, nema informacija.

Tog dana jeste održana vanredna sjednica, ali jedina odluka koja je usvojena jeste ona o dodjeli 180.000 KM za sudjelovanje Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu.

Foto: Faktor / Vijeće ministara BiH "riješilo" se sredstava u zadnji čas...

Zanimljivo je recimo da je Udruga dramskih i filmskih umjetnika "Jure i Mate", bez navođenja iz kojeg je grada, dobila 60.000 KM. Riječ je o mladim YouTuberima iz Livna, rodnog grada predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto.

GSS Ljubuški dobio je 10.000 KM, Dobrovoljno vatrogasno društvo Jare dobilo je 5000 KM, KVS "Orka" 100.000 KM, Udruga "Bijeli brijeg" iz Mostara 40.000 KM, OKC Abrašević 50.000 KM.

Udruga za promociju Hercegovine "Elpida" dobila je 25.000 KM, Udruga "Hercegovine" Mostar 30.000 jednako kao i Simofnijski orkestar Mostar. 

Foto: Faktor.ba / Sredstva su podijeljena bez javnog poziva?

Udruga vinogradara i vinara Ljubuški dobila je 30.000. a mostarska Judo škola 40.000 KM.

Karate klub Široki dobio je 15.000, mostarska udruga "Zanart" 5.000, isto kao i MC Pavarotti i Rock škola Mostar.

Udruga "MOBA" iz Mostara dobila je 30.000 maraka proračunskog novca, a rukometni klub Grude 40.000. Udruga za kulturni razvoj Općine Neum imat će 20.000 KM na raspolaganju za projekte, stradalnici iz Grabovice 35.000, a enolozi iz druge "Blaž" Međugorje 25.000.

Kopirati
Drag cursor here to close