Nažalost, u ovome trenutku..

Krišto uputila pismo Michelu: Svi u BiH dali maksimum koji nije prepoznat na način koji smo očekivali

Predsjedateljica Krišto je u pismu Europskom vijeću kazala kako joj je žao što Bosna i Hercegovina nije dobila toliko potrebnu, a prema mišljenju svih u našoj zemlji, zasluženu potporu kada je u pitanju otvaranje pregovora sa EU.
Vijesti / Politika | 15. 12. 2023. u 15:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je danas predsjedniku Europskog vijeća Charles Michelu i svim članovi Europskog vijeća pismo vezano za jučer održani sastanka Europskog vijeća na kojem se raspravljalo o Bosni i Hercegovini, Ukrajini i Moldaviji kada je u pitanju otvaranje pregovora, te o Gruziji kada je riječ o stjecanju statusa kandidata.

Svi su dali maksimum

Predsjedateljica Krišto je u pismu Europskom vijeću kazala kako joj je žao što Bosna i Hercegovina nije dobila toliko potrebnu, a prema mišljenju svih u našoj zemlji, zasluženu potporu kada je u pitanju otvaranje pregovora s EU.

Istaknula je kako su svi u Bosni i Hercegovini dali svoj maksimum – koji, nažalost, u ovome trenutku nije prepoznat od strane Europske unije na način koji smo svi mi unutar Bosne i Hercegovine očekivali.

Podsjetila je sve članove Europskog vijeća na snažne iskorake koje je naša zemlja načinila u 2023. godini. Istaknula je kako je Bosna i Hercegovina prvi put u povijesti imala 100 posto usklađenosti s vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

''Osobno sam bila u potpunosti uvjerena kako će ovaj izuzetan rad institucija Bosne i Hercegovine u 2023. godini biti nagrađen na jučerašnjem zasjedanju Europskog vijeća i da ćete svima nama u BiH dati toliko željenu potporu kada je u pitanju otvaranje pregovora, te da ćete u ovome geopolitičkom trenutku jasno i snažno vezati BiH za EU. Iskreno se nadam kako ovaj neočekivan neuspjeh neće imati većih posljedica na rad koalicije stranaka unutar Bosne i Hercegovine kako na državnoj razini, tako na svim razinama vlasti te kako ćemo biti u prigodi nastaviti raditi s istom učinkovitošću kada je u pitanju dostavljanje nužnih reformi'', istaknula je predsjedateljica Krišto.

Statistika i zasluge

U prilog navedenog kazala je kako je samo ovaj tekući tjedan Vijeće ministara BiH usvojilo je dva vrlo značajna materijala; Nacrt osnova za zaključenje Sporazuma o suradnji s Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX), s prijedlogom izaslanstva za pregovore i Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

Istaknula je kako je tijekom 2023. usvojeno čak 10 prijedloga zakona na Vijeću ministara BiH. Također, ovaj saziv Vijeća ministara je u nepunih 12 mjeseci rada održao 51 sjednicu i usvojio više od 1.400 materijala. Samo iz navedene statistike jasno je kako je, zahvaljujući predanom radu Vijeća ministra BiH, u okviru apsolutno svakog od 14 ključnih prioriteta BiH postignut izuzetan, nikad ranije dosegnut napredak, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Unatoč tomu što naša zemlja nije dobila datum za otvaranje pregovora predsjedateljica Krišto je kazala kako Bosna i Hercegovina nastavlja raditi snažno na svom reformskom putu do konačnog pristupanja europskoj obitelji gdje joj je i mjesto.

''Ono što Vam mogu obećati je da ću ja osobno, kao predsjedateljica Vijeća ministara BiH, nastaviti raditi istim neumornim tempom, svjesna da sve nužne reforme trebaju upravo nama u BiH radi nas samih. Sigurna sam kako ćemo svi nastaviti voditi dobre politike utemeljene na stalnim razgovorima legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda, iskrenih dogovora, kompromisa i konsenzusa'', kazala je Krišto.

Kopirati
Drag cursor here to close