Kupi me, kupi me, kupi me...

Koliko se u Mostaru potrošilo na Crni petak?

Na području Grada Mostara na dan 24. studenog 2023. godine, na Crni petak, ukupno evidentirani promet obveznika fiskalizacije iznosio je oko 11 milijuna KM.
Gospodarstvo / Novac | 30. 11. 2023. u 10:46 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U trgovinama širom Bosne i Hercegovine proteklog petka trgovine je obilježio takozvani 'Crni petak', dan kada bi proizvodi i usluge trebale biti znatno snižene što širom svijeta, pa i kod nas, izaziva pravu pomamu kupaca.

Prema podacima Porezne uprave Federacije BiH, 24. studenog na 'Crni petak' u ovom entitetu registriran je promet od čak oko 346 milijuna KM što je rekordan iznos u jednom danu.

Usporedbe radi radi, sedam dana ranije, 17. studenog promet u FBiH je iznosio oko 191 milijun KM. Također, mjesec dana ranije, tačnije 27. listopada promet u FBiH je iznosio oko 216 milijuna KM, što govori da su građani FBiH ipak više kupovali na 'Crni petak'.

Koliko se potrošilo u Mostaru?

Na području Grada Mostara na dan 24. studenog 2023. godine, na 'Crni petak', ukupno evidentirani promet obveznika fiskalizacije iznosio je oko 11 milijuna KM.

Kako su za Bljesak.info potvrdili iz Porezne uprave FBiH, prošle godine, 25. studenog, registriran je promet od svega 54 milijuna KM, ali, kako su naveli treba uzeti u obzir da je tog dana obilježen Dan državnosti BiH i da mnoge prodavnice i tržni centri nisu radili.

''Zato je dan prije, 24. studenog 2022. godine, registriran promet od oko 216 milijuna KM, a dan poslije prošlogodišnjeg Dana državnosti, 26. studenog 2022. godine, promet u FBiH je iznosio oko 83 milijuna KM'', naveli su iz Porezne uprave FBiH.

Koliko smo kupovali prošle godine?

Velika razlika u potrošnji zabilježena je na području grada Mostara, gdje je prošle godine, na dan 24. studenog 2022. godine ukupno evidentirani promet obveznika fiskalizacije iznosio oko 56 milijuna KM.

''Porezna uprava Federacije BiH svakodnevno prati evidentiranje ostvarenog prometa i podsjeća obveznike fiskalizacije da je Zakonom o fiskalnim sustavima propisano, da su dužni putem fiskalnih kasa evidentirati i dostaviti sav dnevni promet na server Porezne uprave Federacije BiH. Porezna uprava FBiH podsjeća i građane da su dužni za svaku kupljenu robu ili izvršenu uslugu tražiti fiskalni račun, jer se tako tokovi novca stavljaju pod kontrolu, povećava se broj PDV obveznika, povećava se naplata javnih prihoda i smanjuje siva ekonomija. Neevidentiranje prometa putem fiskalnih uređaja ukazuje da je poslovanje nezakonito i da predstavlja utaju poreza'', podsjetili su iz federalne Porezne uprave.

Kopirati
Drag cursor here to close