Kakva glupa utrka

Koji je entitet više dužan?

Ekonomist Faruk Hadžić potvrdio je kako podaci o visini zaduženosti oba entiteta pokazuju da je stanje u RS znatno složenije.
Gospodarstvo / Novac | 01. 11. 2020. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javna zaduženost Bosne i Hercegovine do 30. lipnja ove godine iznosila je 12 milijardi i 175,22 milijuna KM.

Od toga se na vanjski dug odnosi osam milijardi i 664,75 milijuna KM (71,17 posto), dok je unutarnji dug tri milijarde i 510,47 milijuna KM (28,83 posto). Učešće javnog duga BiH u bruto društvenom proizvodu (BDP) iznosi 35,5 posto.

U ukupnoj javnoj zaduženosti Federacija BiH sudjeluje s 50,75 posto, RS s 48,24, institucije BiH sa 0,47 i Brčko Distrikt BiH s 0,54 posto, navodi se u informaciji o stanju javne zaduženosti BiH, objavio je Dnevni avaz.

''Sudeći prema ovoj informaciji, moglo bi se zaključiti da su entiteti, otprilike, jednako zaduženi. Ali, situacija nije takva. Teret duga gleda se u omjeru prema veličini jedne ekonomije koja se najčešće mjeri bruto društvenim proizvodom (BDP)'', navode novine.

Prema podacima entitetskih statističkih zavoda, FBiH ima više nego dvostruko veći BDP od RS. Bruto domaći proizvod u tekućim cijenama u FBiH u 2019. godini iznosio je 23,13 milijardi KM, a u RS 11,23 milijarde KM.  Iz toga se, piše Avaz, može zaključiti da je RS dvostruko više zadužena ili opterećena dugom od FBiH.

Ekonomist Faruk Hadžić potvrdio je kako podaci o visini zaduženosti oba entiteta pokazuju da je stanje u RS znatno složenije.

''Iako je visina duga slična u apsolutnim brojevima, dvostruko veći BDP Federacije pokazuje da je ona dosta manje zadužena od RS. To znači da RS do novih zaduženja može doći uz višu kamatnu stopu, a što u konačnici povećava izdatke za financiranje otplate duga. Pandemija koronavirusa ne ide u prilog entitetima, jer će doći do znatnog povećanja omjera duga zbog novih zaduženja, ali i zbog pada BDP-a'', pojasnio je Hadžić.

I ekonomist Admir Čavalić navodi kako postoji jasan nerazmjer između dva entiteta po pitanju zaduženosti.

''Ovo je evidentno unazad desetak godina, i uglavnom postaje fokusom javnosti tijekom pregovora o novim kreditima s državnog nivoa, odnosno kada RS odluči da se samoinicijativno zadužuje. Posebno sada, u vrijeme pandemije, ova razlika dolazi do izražaja, jer će RS sve teže dolaziti do novih izvora financija'', smatra Čavalić.

Brojni su razlozi nerazmjera u zaduženosti, ali se osnovni odnosi na razliku u prirodi organizacije vlasti i administracije.

''RS je izuzetno centralizirana, dok je FBiH kroz kantone apsolutno decentralizirana. Ovo uvjetuje da RS preuzima izuzetne obveze koje mora servisirati kroz dug, dok FBiH, barem u kratkom roku, nema tih problema. Naravno, FBiH se na bazi industrije brže razvija i ima veću bazu, što znači da postoji manja potreba za zaduživanjem'', pojasnio je Čavalić za Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close