Poskupljenja osiromašila građane

Kako dio novca od PDV-a vratiti građanima?

Prihodi od neizravnih poreza u prvih devet mjeseci u Bosni i Hercegovini iznosili su 7 milijardi i 350 milijuna maraka i veći su za milijardu i 194 milijuna KM u odnosu na isti period prošle godine
Gospodarstvo / Novac | 29. 10. 2022. u 09:18 Bljesak.info
Prihodi od neizravnih poreza veći za 19, 40%

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poskupljenja u Bosni i Hercegovini osiromašila su građane, ali su napunila državnu kasu, zbog povećanja prihoda od indirektnih poreza. Ukidanje trošarina na gorivo i nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice još su na čekanju.

Prihodi od neizravnih poreza u prvih devet mjeseci u Bosni i Hercegovini iznosili su 7 milijardi i 350 milijuna maraka i veći su za milijardu i 194 milijuna KM u odnosu na isti period prošle godine, potvrđeno je za BHT1 iz Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNOBiH).

Rast prihoda 

"Do rasta prihoda je došlo po svim vrstama neizravnih poreza, dakle i na uvozne dadžbine. Tu, prije svega, mislim na carinu i uvozni PDV. Isto tako, po osnovu svih vrsta trošarina, ali i na PDV u unutrašnjem prometu", kaže glasnogovornik UNO BiH Ratko Kovačević.

Nakon što je privredi vraćena milijarda i 540 milijuna KM po osnovu povrata PDV-a, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili su 5 milijardi i 810 milijuna KM, i veći su za 758 milijuna KM u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine. Posljedično, rastu i plate u državnim i nižim nivoima vlasti. Kako dio novca vratiti građanima?

"Nije slučajno ono što je struka predložila početkom godine, a to je da se barem privremeno suspendira naplata trošarina za gorivo. To je ona trošarina koja nema nikakvu jasno definiranu namjenu, već ide u budžetsku tekuću potrošnju", navodi ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

"Neriješeni odnosi između tri naroda i dva entiteta koji se prenose na sve i jednu poru života. Jednostavno, imamo situaciju da one strane, neekonomske, vuku svak' na svoju stranu iz nekakvoga inata, pokušavaju da ne urade ono što treba. Onda tu cijenu plaćaju obični građani", mišljenja je ekonomski analitičar Aleksandar Ljuboja.

Građani glasno negoduju

Novinar Siniša Vukelić od odgovornosti ne amnestira ni građane. Portal 'Capital', koji uređuje, izračunao je da ono što npr. državni parlamentarac dobije za mjesec, umirovljenik s prosječnom mirovinom prima 12 mjeseci, a radnik s prosječnom plaćom gotovo pola godine. U takvom ambijentu, podsjeća, građani glasno negoduju samo zbog odluka visokog predstavnika ili izbornih rezultata.

"Jedino što možemo, možemo se moliti Bogu da ovaj sukob u Ukrajini što prije završi i da prođemo što manje oštećeni. To je jedini izlaz koji nam sad preostaje s ovakvom vlasti koja je, očigledno, više zabavljena sobom i sve većim profitom koji se slijeva u budžete na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini", smatra Vukelić.

U izbornoj godini oba entiteta pribjegavala su mjerama jednokratne novčane pomoći mladima, radnicima, penzionerima, demobiliziranim borcima... Zabilježen je i blagi rast plata, ali je prema realnim pokazateljima inflacija, odnosno, rast potrošačkih cijena i do 100 posto 'pojeo' rast plata. Istovremeno, nezaposlenost u našoj zemlji je najveća u regiji i iznosi oko 30 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close