Proračun HNŽ-a

Dodatnih 100 tisuća za izradu strategije turizma u sljedećih 7 godina

Faladžić je dodao kako su resori poljoprivrede i gospodarstva tražili dodatna poticajna sredstva.
Gospodarstvo / Novac | 05. 01. 2023. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vlada je kroz tri sjednice uzela u razmatranje sve primjedbe. Proračun je u odnosu na taj nacrt s 318 povećan na 328 milijuna i uvaženo je tih dodatnih 10 milijuna KM'', rekao je ministar financija HNŽ-a, Adnan Faladžić, uoči sjednice Skupštine HNŽ-a na kojoj će se raspravljati o županijskom proračunu.

Rekao je kako je bilo primjedbi od strane skupštinskih zastupnika bilo je i dodatnih zahtjeva resornih ministarstava, agencija, direktora i ostalih proračunskih korisnika.

Dodao je kako HNŽ ima najveći iznos koji je ikad dostavljen u skupštinsku proceduru.

''Mislim da smo uvažili svačije zahtjeve. Uvažili smo skoro sve primjedbe skupštinskih zastupnika i danas očekujem još kvalitetniju raspravu'', rekao je i dodao kako je u međuvremenu došlo do izmjene zakona o raspodjeli prihoda od neizravnih poreza te da po novoj raspodjeli HNŽ dobiva novih 0,6%.

''Tu je osnovno povećanje budžeta. Predvidjeli smo i značajnije povećanje od prihoda od poreza na dohodak. Ide se u povećanje plaća, evo i mi smo to potpisali u travnju prošle godine. Naša procjena je da će taj rast plaća utjecati na povećanje i tu je tih dodatnih 10 milijuna'', rekao je.

Faladžić je dodao kako su resori poljoprivrede i gospodarstva tražili dodatna poticajna sredstva.

''Ministar privrede je tražio dodatna sredstva za usvajanje novih znanja, tehnologija, itd. Ministar poljoprivrede je tražio dodatna sredstva za poticaj izvoznim firmama. Taj zahtjev smo imali i prošle godine, a sada je taj zahtjev uvažen. Ministar turizma je tražio dodatna sredstva za izradu strategije razvoja turizma u sljedećih sedam godina i tu je usvojeno dodatnih 100 tisuća KM. Za lokalne ceste zatraženo je milijun i pol KM i to je odobreno. Ministar obrazovanja je tražio sredstva za dvije kazališne kuće u Mostaru - po 107 tisuća i za jednu i za drugu i to je usvojeno'', rekao je Faladžić.

''Moram reći da smo predložili najveći proračun do sad ali smo zadržali poziciju bruto plaća ispod 50% i to daje prostor ovom proračunu da ima svoju razvojnu dimenziju i spomenuo bih socijalni aspekt na kojem smo mnogo radili'', rekao je, između ostalog, Faladžić.

Kopirati
Drag cursor here to close