CCI

Javne institucije krše zakon o reviziji, a posljedice snose građani

U revizorskim izvještajima za ovih osam institucija CCI je, kako se dodaje, utvrdio značajne nepravilnosti u radu i trošenju javnog novca zbog čega nijedna od njih nije dobila čisto pozitivno mišljenje.
Gospodarstvo / Novac | 21. 02. 2024. u 15:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko mjeseci nakon što su revizori u Federaciji BiH završili s objavom revizorskih izvještaja u kojima su utvrđene mnogobrojne nepravilnosti u radu javnih institucija, odgovora prema Federalnom uredu za reviziju od pojedinih institucija u vezi poduzetih aktivnosti za otklanjanje nepravilnosti još uvijek nema - priopćeno je iz Centra civilnih inicijativa.

Iz te organizacije navode da su, po zaprimanju izvještaja, revidirane institucije bile zakonski obavezne da u roku od 60 dana dostave svoje odgovore prema Uredu za reviziju o poduzimanju radnji na otklanjanju identificirane neregularnosti i propusta u njihovom radu, ali je osam institucija ignoriralo ovu zakonsku odredbu.

''Radi se o sljedećim institucijama: Zavod zdravstvenog osiguranja USK, Javno poduzeće "Lokom“ d.o.o. Sarajevo, Općina Trnovo, Javno komunalno poduzeće 'Visoko' d.o.o Visoko, 'Zrak' d.d. Sarajevo, Rudnik mrkog uglja Banovići d.d. Banovići, Javno komunalno poduzeće 'Čistoća' d.o.o. Široki Brijeg te Općina Ravno. Zavodu zdravstvenog osiguranja USK, Općini Ravno i Općini Trnovo ovo je nastavak loše prakse, s obzirom na to da su svoju zakonsku obavezu prekršili i kada je ranije provedena financijska revizija ovih institucija'', navodi se u priopćenju CCI-ja.

U revizorskim izvještajima za ovih osam institucija CCI je, kako se dodaje, utvrdio značajne nepravilnosti u radu i trošenju javnog novca zbog čega nijedna od njih nije dobila čisto pozitivno mišljenje.

''Nemaran odnos prema povjerenim javnim sredstvima te neispunjavanje zakonske obaveze pokazuju neodgovornost i nedosljednost rukovodilaca navedenih institucija u rješavanju istaknutih problema. Zbog svega navedenog je izuzetno važno da nadležne institucije u skladu sa svojim ovlaštenjima reagiraju na kršenja zakona te preispitaju odgovornost rukovoditelja navedenih institucija'', poručuju iz CCI-a.

Kopirati
Drag cursor here to close