Prva guvernerka u modernoj povijesti BiH

Jasmina Selimović nova guvernerka Centralne banke BiH

Jasmina Selimović zamijenila je Senada Softića na poziciji guvernera CBBiH. Od 2004. godine zaposlena je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, na Katedri za financije i Katedri za kvantitativnu ekonomiju
Gospodarstvo / Novac | 03. 01. 2024. u 18:15 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoimenovano Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) izabralo je dr. Jasminu Selimović za guvernera CBBiH na mandat od šest godina.

Prilikom imenovanja, guverner Selimović je rekla: – Od danas preuzimam dužnost guvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine. Ponosna, jer sam prva guvernerka u modernoj povijesti BiH, ali i svjesna velike odgovornosti koju ova časna dužnost nosi, zahvalna sam članovima Predsjedništva BiH na prijedlogu i članovima Upravnom vijeću CBBiH na podršci.

Aktivnosti CBBiH u narednom periodu bit će usmjerene prvenstveno na očuvanje valutnog odbora, stabilnost Institucije i sustava rada. Način rada, koji je definiran Zakonom o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, jasno je propisao parametre monetarne politike Bosne i Hercegovine, te uređenje valutnog odbora koji je i dalje na snazi.

Centralna banka Bosne i Hercegovine mora i dalje održavati svoju neovisnost i profesionalnu djelatnost. Konvertibilna marka, je stabilna i konvertibilna, što je preduvjet za financijsku stabilnost i ekonomski prosperitet zemlje.

Bankarski sustav Bosne i Hercegovine je stabilan i dovoljno kapitaliziran, što se odnosi i na entitete. U narednom periodu posebnu pažnju posvetit ćemo povezivanju CBBiH sa centralnim bankama regiona i Evrope.

Pažljivo ćemo razmotriti sve dobre prakse primjenjive u Bosni i Hercegovini. Cilj nam je dodatno unaprijediti procese, vidljivost i transparentnost rada Ustanove..”

Jasmina Selimović zamijenila je Senada Softića na poziciji guvernera CBBiH. Od 2004. godine zaposlena je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, na Katedri za financije i Katedri za kvantitativnu ekonomiju. U SAD-u je pripremila i obranila doktorsku disertaciju iz područja aktuarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close