PURS

Ističe rok za podnošenje godišnjih poreznih prijava, što plaćaju poljoprivrednici?

Drugačije rečeno, premije subvencije i regres isplaćeni iz proračuna Republike Srpske ne predstavljaju oporezivi dohodak
Gospodarstvo / Novac | 25. 03. 2024. u 09:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S krajem ovog mjeseca ističe rok za podnošenje godišnje prijave za porez na dohodak za 2023., poreza po odbitku za prošlu godinu, koju podnose samo nositelji komercijalnih i nekomercijalnih obiteljskih poljoprivrednih gazdinstava, kao i prijava za naknadu za protugradnu zaštitu po hektaru obradive površine za prošlu godinu.

Kako su iz Porezne uprave Republike Srpske pojasnili za Agroklub, zakonski je propisano da se porez na dohodak, ne plaća na premije, subvencije i regres isplaćene iz budžeta Republike Srpske, kao i na PDV nadoknade.

"Drugačije rečeno, premije subvencije i regres isplaćeni iz proračuna Republike Srpske ne predstavljaju oporezivi dohodak", kazali su iz Porezne uprave RS, nakon što su na adresu Agrokluba pristigli takvi upiti poljoprivrednika.

Tko nema knjigovođu, neka se javi u upravu

Poljoprivrednici koji nisu PDV obveznici i nemaju knjigovođu, porezne prijave podnose nadležnoj jedinici porezne uprave, određenoj prema mjestu prebivališta poljoprivrednog proizvođača, ručno u papirnom obliku ili ako žele da ih podnose elektronski, potpisane elektronskim potpisom, dužni su da se cerificiraju - da zaključe s Poreznom upravom ugovor o pružanju usluga certifikaciji, da podnesu Zahtjevi za izdavanje/obnovu elektronskog certifikata i Zahtjev za dodjelu pristupnih prava (korisničko ime i lozinka).

Uvid u stanje svojih poreznih obaveza, poljoprivrednici mogu dobiti u nadležnoj područnoj jedinici ove institucije, ili ako su registrirani za e-Usluge sami mogu imati uvid u ne/prijavljen porez i uplate po godinama.

Podsjetili su i na dopune zakona kojim je uvedena posebna kategorija obveznika poreza na dohodak - mali poljoprivrednik. Riječ je o fizičkom licu koje kumulativno ispunjava sljedeće uvjete tijekom cijele porezne godine:

da je nositelj poljoprivrednog gazdinstva registran samo kod nadležnog organa za vođenje Registra poljoprivrednih gazdinstava, da ukupan godišnji prihod malog poljoprivrednika po osnovu obavljanja te djelatnosti ne prelazi iznos od 50.000 KM.

"Propisano je da je porezni obveznik koji se izjasni da bude oporezovan kao mali poljoprivrednik, dužan dostaviti izjavu o ispunjenosti uvjeta i iznosu ostvarenog prihoda u prethodnoj godini, na propisanom obrascu, najkasnije do 28. veljače tekuće godine", stoji u odgovoru PURS koja rješenje o utvrđivanju poreza malog poljoprivrednika donosi najkasnije do 30. travnja tekuće godine za prethodnu, počev od 2023. godine. Rok plaćanja poreza je 30. lipnja tekuće godine za prošlu.

Oporezivanje dohotka od samostalne djelatnosti

Ako nositelj poljoprivrednog gazdinstva ne dostavi izjavu o ispunjenosti uvjeta i ostvarenom prihodu, plaća porez u skladu s općim odredbama zakona kojima je propisano oporezivanje dohotka od samostalne djelatnosti.

Propisano je da porezna osnovica za obračun poreza na dohodak od samostalne djelatnosti predstavlja razliku između prihoda i rashoda nastalih obavljanjem samostalne djelatnosti u poreznom periodu i utvrđuje se primjenom principa prostog knjigovodstva (princip blagajne).

"Poljoprivredni proizvođači koji ostvare prihod preko 50.000 KM porez na dohodak obračunavaju plaćaju po stopi 10% na osnovicu koja predstavlja razliku između prihoda i rashoda nastalih obavljanjem samostalne djelatnosti u poreznom periodu i utvrđuje se primjenom principa prostog knjigovodstva, princip blagajne", pojasnili su iz PURS.

Kopirati
Drag cursor here to close