Čista računica - bankrot!

Znate li koliko nas zapravo košta iseljavanje mladih iz BiH?

Mladi odlaze tražeći siguran i kvalitetan život, ostavljajući iza sebe samo praznike i dane odlaska u uređenije zemlje.
Gospodarstvo / Novac | 15. 05. 2024. u 14:15 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Analiza troškova korupcije u bosanskohercegovačkom društvu, s fokusom na ulaganje u obrazovanje i troškove iseljavanja mladih, otkriva da je iznos ulaganja u obrazovanje osoba koje su napustile BiH u periodu 2014-2019. bio gotovo 10 milijardi KM, što predstavlja i izvoz ljudskog kapitala iz države.

Također, godišnji iznosi nenaplaćenih doprinosa po radniku su značajno porasli u istom razdoblju, s 561,8 milijuna KM u 2014. na 842,5 milijuna KM u 2019. godini.

Ovo ukazuje na gubitak prihoda koji bi bio ostvaren da su mladi ostali u zemlji.

U 2019. godini bilježi se izostanak u naplati za zdravstvene usluge u iznosu od 300,4 milijuna KM. Autor navodi primjer gubitka u zdravstvu, ističući da se za taj novac moglo nabaviti 601 uređaj za mamografiju ili obaviti preko 2 milijuna besplatnih ginekoloških usluga.

Ovo sugerira koliko je odlazak mladih iz zemlje povezan s ekonomskim gubicima i nedostatkom adekvatne zdravstvene skrbi.

"Investiranje u mlade je ključno", kaže za Bloomberg Adria TV Jasmina Banjalučkić.

Treba ulagati u obrazovanje i zdravstvene usluge kako bismo stvorili ambijent za njihov rast i razvoj.

"Mladi žele raditi na zanimljivim projektima, s najnovijim tehnologijama, u kompanijama koje dijele njihove vrijednosti", navodi Nerma Vukasović.

"Poduzetnička kultura na Balkanu još zaostaje, ali postoji napredak u posljednje dvije do tri godine", smatra Maja Miljević.

Koliki će biti gubici Bosne i Hercegovine ako se ne zaustavi trend odlaska mladih ljudi? Na ovo pitanje vlasti u ovoj zemlji nemaju odgovor, jer se proteklih godina nisu bavili tim problemom.

Podsjetimo, BiH je izgubila 12 % stanovnika u posljednjih 13 godina, što je oko 409.000 ljudi.

Broj studenata na fakultetima je smanjen za trećinu.

Prema časopisu The Economist, BiH je na vrhu liste s najvećim odljevom mozgova, a zabrinjavajući je i podatak da je za odlazak iz BiH zainteresirano čak 51,3 posto mladih.

Stopa nezaposlenosti mladih u BiH čak je četiri puta veća nego u zemljama Europske unije. Brojni su razlozi za to, a neki od njih kriju se u činjenici da je zemlja bila suočena s ne baš uspješnim procesom ekonomske tranzicije. Tu je i pitanje neodgovarajućeg obrazovnog sistema koji nije moderniziran, ali i niska primanja.

Također, podaci upućuju i na to da su najčešći razlozi odlaska nestabilna politička situacija te uvjerenje u veću mogućnost uspjeha, a nema ni jedinstvene strategije koja bi precizirala prioritete za poboljšanje životnih uvjeta mladih kako bi ih država zadržala u zemlji.

Prema podacima Eurostata, trenutno se u zemljama Europske unije nalazi oko 10.000 državljana BiH koji su podnijeli zahtjev za azil.

Mladi odlaze tražeći siguran i kvalitetan život, ostavljajući iza sebe samo praznike i dane odlaska u uređenije zemlje.

Problem demografskog gubitka je evidentan, s negativnim prirodnim priraštajem i iseljavanjem.

Ako se nastavi ovaj demografski trend, Bosna i Hercegovina će do 2070. godine imati manje od 1,5 milijuna stanovnika, koliko je približno imala krajem 19. stoljeća, govore procjene Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda iz 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close