Rasprava o Strategiji

Koji su problemi mladih u Mostaru?

U suradnji s Vijećem mladih Grada Mostara uspješno je realizirana faza istraživanje potreba i problema mladih grada Mostara i analiza stanja.
Vijesti / Flash | 26. 03. 2024. u 10:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastanak predstavnika radnih tijela koji bi trebali rješavati Strategiju za mlade Grada Mostara održan je u utorak 26. ožujka u Gradskoj vijećnici u Mostaru.

Nakon utvrđene analize stanja i potreba koja je urađena u prethodnom razdoblju, iz Grada su poručili kako se nadaju aktivnom radu, sudjelovanju svih aktera koji čine radne grupe a to su svi predstavnici institucija i stručnjaci koji rade na polju mladih kako bi riješili sve utvrđene nedostatke koji se nalaze u našem gradu.

U suradnji s Vijećem mladih Grada Mostara uspješno je realizirana faza istraživanje potreba i problema mladih grada Mostara i analiza stanja.

Najveći problemi mladih

Imenovanjem Radnih tijela prelaze u fazu analize trenutnog stanja i definiranje problema u navedenoj oblasti te formuliranje prioriteta i mjera za rješavanje utvrđenih problema i potreba mladih ljudi, u procesu izrade Strategije za mlade do donošenja prijedlog dokumenta.

''Najveći problem mladih je neadekvatno obrazovanje, mobilnost mladih, nedovoljna informiranost. Jedna jako značajna i zanimljiva stvar jer smo u eri tolike informiranosti, a mladi se žale na pristup informacijama'', rekla je za Bljesak.info Sabina Memić ispred Grada Mostara.

Foto: Bljesak.info  / Sabina Memić, ispred Grada Mostara

Navela je kako će Radne grupe raditi na nalaženju aktivnosti mjera i aktivnosti koje bi riješile njihove probleme, što će otvoriti daljnje procedure u Mostaru.

Memić je istaknula kako su izuzetno zadovoljni novim sazivom Gradskog vijeća, te da su sadašnji vijećnici osnivači Vijeća mladih Grada Mostara.

''To je jedna velika kohezija i pozitivan primjer razvoja Grada i rješavanja problema. Gradsko vijeće je zasada usvojilo podršku za stambeno zbrinjavanje mladih, podršku pri kupovini prve stambene jedinice. Tu je i sufinanciranje naprednih učenika te ćemo vidjet do kraja strategije koje će još mjere biti usvojene'', navela je.

Zakon o mladima

Naime, Usvajanjem Odluke o pokretanu procedure za izradu i donošenja Strategije za mlade Grada Mostara za razdoblje od 2023. do 2027. godine od strane Gradskog vijeća Grada Mostara u srpnju 2023. godine pokrenuta je procedura za izradu Strategije za mlade Grada Mostara, koji je ujedno jedna od obveza propisana ZAKONOM O MLADIMA za jednu lokalnu zajednicu.

 Foto: Bljesak.info / Rasprava u vijećnici...

Prema Zakonu o mladima 'Strategija prema mladima' jeste dokument institucija vlasti s programskim pristupom djelovanjima prema mladima što uključuje definirane probleme i potrebe mladih, strateške pravce djelovanja te ciljeve strategije i mjere za realizaciju ciljeva strategije.

Dokument treba sadržavati točno definirane rokove za provođenje pojedinih programa i aktivnosti te potrebna financijska sredstva za njihovo provođenje.

 Foto: Bljesak.info / Ivan Jurilj

Podršku Gradu u procesu izrade dokumenta angažiranjem konzultanta Ivana Jurilja osigurao je Regionalni program lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu 2 - ReLOaD2, kojeg financira Europska Unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih Nacija (UNDP).

Kopirati
Drag cursor here to close