Sve teže stanje

Inflacija u BiH na rekordnoj razini

Cijene hrane su u srpnju ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasle za gotovo 25 posto.
Gospodarstvo / Novac | 01. 09. 2022. u 07:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srpnju je u Bosni i Hercegovini zabilježena rekordna inflacija od 16,7 posto. Službeni troškovi su ipak mnogo veći, čak i do 25 posto. Nema povećane proizvodnje koja bi oborila inflaciju kao ni adekvatnih mjera. Kako stvari stoje građane Bosne i Hercegovine čeka neizvjesna jesen.

Koliko su porasli troškovi života možda najbolje pokazuju najsvježiji statistički podaci. Cijene hrane su u srpnju ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasle za gotovo 25 posto.

Bez obzira na zvaničnu rekordnu inflaciju od 16,7 posto, troškovi života, ističu ekonomisti, znatno su veći nego što je prikazano i veći su za 25 posto. Bosna i Hercegovina će, kako ističu, platiti najveću cijenu zbog specifičnog monetarnog sustava, jer u državama sa sopstvenom valutom povećana proizvodnja smanjuje inflaciju.

Aleksa Milojević, ekonomist, kaže: "Mi imamo zamrznutu vrijednost novca tako da će kod nasti rasti kamatna stopa i zaduživanja i rasti cijene. Mi nemamo priliku da je svladamo povećanom proizvodnjom. Proizvodnja će padati, rašće cijene i smanjivat će se investicije."

Manji izvoz, manja proizvodnja koja ne može ublažiti pad vrijednosti novca dovest će zemlju, ocjenjuju ekonomisti, u stanje ravno ekonomskom paklu.

Admir Čavalić, ekonomist, ističe: "Ne mogu se više dugoročni ugovori praviti kada je riječ o javnom sektoru, to je distrukcija sustava javnih nabavki, a drastičan pad standarda građana,najsiromašniji smo u Europi, ovo na to dodatno utječe."

U ovakvim situacijama bismo poput brojnih drugih zemalja do sada već trebali imati oformljene krizne stožere na državnoj razini, jer ekonomija nema nikakve veze sa Dejtonskim sporazumom i političkim igrama, ocjenjuju stručnjaci.

Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, navodi: "Samo pitanje robnih rezervi kojih nema ili odgovarajućeg ponašanja u teškim situacijama. Vidimo što rade druge zemlje, one razvijene poput Njemačke, kod nas ničega nema. Opijeni smo,samo ne znam čime."

Dok su građani slikovito rečeno opijeni, političari su i više nego zaokupljeni izbornom kampanjom. A šta građanima donosi jesen postalo je nikad neizvjesnije.

Kopirati
Drag cursor here to close