Indeksi

Inflacija je briga: Pad na burzama

Nakon jučerašnjeg rasta, jutros su burzovni indeksi izgubili dio dobitaka jer ulagače zabrinjava visoka inflacija.
Gospodarstvo / Novac | 31. 05. 2022. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na većini europskih burzi cijene su dionica u utorak ujutro pale, nakon jučerašnjeg rasta, jer bi visoka inflacija mogla navesti Europsku središnju banku (ECB) na brže zaoštravanje monetarne politike nego što se očekivalo, piše Hina.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,3 posto, nakon jučerašnjeg rasta od oko 0,6 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,11 posto, na 7.608 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,60 posto, na 14.488 bodova, a pariški CAC 0,66 posto, na 6.519 bodova.

Nakon jučerašnjeg rasta, jutros su burzovni indeksi izgubili dio dobitaka jer ulagače zabrinjava visoka inflacija.

Jučer je objavljeno da je inflacija u Njemačkoj u svibnju dosegnula 8,7 posto, više od očekivanja analitičara i znatno više nego mjesec dana prije.

Stoga su ulagači oprezni uoči današnjih izvješća o kretanju inflacije u Francuskoj, Italiji i eurozoni.

Bude li inflacija i dalje rasla, ulagači se plaše da će ECB morati brže povećavati ključne kamatne stope nego što se očekivalo.

Iz središnje banke posljednjih dana signaliziraju da bi nakon puno godina kamate mogli početi povećavati u srpnju.

A na azijskim su burzama cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,6 posto, nakon što je jučer skočio više od 2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji skliznule 1 posto. U Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle su, pak, između 0,6 i 1,1 posto.

Nakon jučerašnjeg snažnog skoka cijena dionica, na azijskim se burzama jutros trguje mirnije, među ostalim, zbog nedostatka smjernica s Wall Streetu jer se zbog praznika u ponedjeljak na najvećoj svjetskoj burzi nije radilo.

Ulagači su oprezni i zbog novih naznaka usporavanja rasta kineskog gospodarstva. PMI indeks proizvodne aktivnosti iznosio je u svibnju 49,6 bodova, više u odnosu na prethodni mjesec, ali i dalje ispod razine od 50 bodova, što ukazuje na slabljenje aktivnosti.

„Situacija se poboljšava, no nedovoljno”, kaže Bo Zhuang, analitičar u tvrtki Loomis Sayle.

Rast kineskog gospodarstva usporava se već mjesecima zbog politike 'nulte tolerancije' covida-19 zbog čega su vlasti kako bi spriječile širenje koronavirusa 'zatvorile' mnoge gradove.

No, kako se situacija posljednjih tjedana poboljšava, vlasti postupno popuštaju restriktivne mjere.

Ulagači su oprezni i zbog naznaka slabosti ostalih gospodarstava u regiji, dok središnje banke zbog visoke inflacije moraju povećavati kamatne stope, što su prošloga tjedna učinile monetarne vlasti Južne Koreje i Novog Zelanda.

Kopirati
Drag cursor here to close