EBRD

I to je moguće: BiH je banku iznenadila

Kratkoročni pokazatelji trgovine i industrije ukazuju na nastavak ekspanzije industrijske proizvodnje i usluga u trećem kvartalu. Očekuje se da će privreda porasti za 4,5 posto 2021. i 3,0 posto 2022. godine.
Gospodarstvo / Novac | 04. 11. 2021. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekonomski učinak Bosne i Hercegovine premašio je očekivanja u drugom tromjesečju 2021. godine uz oporavak na vanjskim tržištima, snažnu ekspanziju domaće privatne potrošnje i podržan efektom niske baze, navela je Europska banka uza obnovu i razvoj.

Izvoz roba i usluga porastao je za više od 50 posto u realnom iznosu u odnosu na prethodnu godinu, uslijed snažnog oporavka EU, glavnog izvoznog tržišta Bosne, i premašio je razinu iz 2019. kako u realnom tako i u nominalnom smislu.

Kratkoročni pokazatelji trgovine i industrije ukazuju na nastavak ekspanzije industrijske proizvodnje i usluga u trećem kvartalu. Očekuje se da će privreda porasti za 4,5 posto 2021. i 3,0 posto 2022. godine.

Naime, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podigla je svoju prognozu za regihju Zapadnog Balkana za 2021. godinu na 6,4 posto u svom najnovijem izvještaju o regionalnim ekonomskim perspektivama, objavljenom danas.

Slično kao i u ostalim regijama EBRD-a, i na Zapadnom Balkanu potrošačke cijene su u postepenom rastu od početka 2021. godine uslijed povećanja cijena hrane i energenata. Fiskalna politika je ostala akomodativna, a stope monetarne politike na povijesno najnižim razinama kako bi se podržala ekonomski oporavak, međutim vjerojatnoća zaoštravanja raste, s obzirom na i dalje rastuće razine cijena i trendove u eurozoni.

''Iako su znaci ekonomskog oporavka na Zapadnom Balkanu do sada bili snažni, ostaju značajne neizvjesnosti, posebno one vezane za budući tok pandemije i potencijalno pogoršanje vanjskih faktora'', rekla je Ana Krešić, regionalni ekonomista EBRD-a za Zapadni Balkan.

Predviđa se da će ekonomije širom regije u kojima EBRD ulaže ove godine rasti u prosjeku za 5,5 posto. Iako ovo predstavlja reviziju naviše od 1,3 posto u odnosu na njenu junsku prognozu nakon dobrog učinka u prvoj polovini godine, Banka upozorava na rizike koji su pred nama.

''Ovo je gorko-slatki oporavak. Prva polovina 2021. donijela je snažan skok. Ali sada vidimo sve više razloga za zabrinutost. Dok visoke cijene roba idu u korist izvoznicima, one dosta opterećuju trgovinski bilans uvoznika. Opskrba pristupačnom energijom kada ulazimo u zimsko razdoblje postaje ozbiljna briga, posebno zato što je prostor za manevar vlada ograničen'', rekla je glavna ekonomistica EBRD-a Beata Javorčik.

Kopirati
Drag cursor here to close