Objavljeno

HT Mostar, Hrvatska pošta, Ceste Mostar - Evo koliko zarađuju direktori javnih poduzeća u FBiH

Kada je riječ o članovima nadzornih odbora navedenih javnih preduzeća, njihove mjesečne naknade utvrđene su u iznosu od 90 ili 80 posto od utvrđene mjesečne neto plaće ostvarene u Federaciji BiH
Gospodarstvo / Novac | 09. 11. 2023. u 11:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH dostavilo je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH podatke o mjesečnim neto plaćama direktora BH Telecoma, HT-a Mostar, Hrvatske pošte Mostar, zatim Bh. pošte Sarajevo, Autocesta FBiH, Cesta FBiH, kao i javnih poduzeća Ceste Mostar, Sarajevoputevi, Međunarodnog aerodroma Sarajevo i Željeznica FBiH.

Također, dostavljeni su i podaci o primanjima upravnih i nadzornih odbora ovih javnih poduzeća koje su u ingerenciji Ministarstva prometa i komunikacija FBiH, a na osnovu zastupničkog pitanja zastupnice Ajle Milišić-Pepić, piše Fokus.

Prema informacijama iz akta kojeg potpisuje ministrica Andrija Katić, mjesečna neto plaća direktora BH Telecoma (Amel Kovačević), Autocesta FBiH (Denis Lasić), JP Aerodroma Sarajevo (Alan Bajić), kao Željeznica FBiH (Enis Džafić) u proteklom mjesecu iznosila je 6.287 KM.

Ovi direktori imaju najviši koeficijent

Plaća je rezultat množenja koeficijenta koji za ove direktore iznosi 5 kao i prosječne isplaćene neto plaće za rujan u iznosu od 1.257 KM. Ovi direktori imaju ujedno i najviši koeficijent, a to je 5.

Na ranglisti plaća odmah ispod njih su direktor HT-a Mostar (Goran Kraljević), BH Pošte (Mirsad Mujić), Ceste Federacije (Ljubo Pravdić). Koeficijent za izračun njihove plaće iznosi 4,9 tako da njihova neto plaća iznosi 6.159 KM.

Potrebno je napomenuti da ovo nisu konačni iznosi mjesečnih primanja za navedene direktore. Na ove iznose treba još dodati iznose za ostvareni staž, paušal, naknade… Također, i članovi Uprave Aerodroma Sarajevo (Elvedin Negić i Samra Pehilj) imaju koeficijent 4,9 odnosno neto plaću od 6.159 KM.

Ranglista plaća

Sljedeći na ranglisti plaća su članovi Uprave BH Telecoma (Erdal Ismalagić, Damir Čaušević, Muamer Durić, Anisa Lojo-Bajrić, Saša Palinić i Semir Ibrahimović) i to s koeficijentom od 4,75. Tako njihova mjesečna neto plaća iznosi 5.970 KM.

Direktor Hrvatske pošte Mostar (Mate Rupčić) s koeficijentom od 4,6 ima mjesečnu neto plaću od 5.782 KM. Nešto veću plaću od njega imaju članovi uprave Autocesta FBiH (Kristijan Milas, Asmir Dževlan, Mirko Rogić, Mirnesa Agić) i to u neto mjesečnom iznosu od 5.907 KM. Direktori Cesta Mostar i Sarajevoputeva mjesečno u neto iznosu primaju 5.656 KM odnosno 5.405 KM.

Kada je riječ o članovima nadzornih odbora navedenih javnih poduzeća, njihove mjesečne naknade utvrđene su u iznosu od 90 ili 80 posto od utvrđene mjesečne neto plaće ostvarene u Federaciji BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close