Domaći motivi

Hercegovački uštipci i cicvara na markama HP Mostar

Na markama su prikazani motivi starih hercegovačkih jela – uštipaka i cicvare.
Gospodarstvo / Novac | 16. 10. 2018. u 14:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je dvije prigodne poštanske marke u povodu Svjetskoga dana hrane koji su utemeljile zemlje članice Organizacije za prehranu i poljoprivredu – FAO. Na markama su prikazani motivi starih hercegovačkih jela – uštipaka i cicvare. 

Siromašno stanovništvo Hercegovine u prošlosti se hranilo jelima od povrća, žita i mliječnim proizvodima, a meso je bilo vrlo rijetko na trpezi, samo za velike blagdane. Hrana je bila jednolična, ali oskudni uvjeti i siromaštvo nisu bili prepreka da se u posebnim prigodama ne pripreme i posebna jela. Niti jedna svečanost u Hercegovini nije mogla proći bez cicvare i uštipaka sa sirom iz mišine (mijeha). Bilo da se radilo o rođenju djeteta, svadbi, blagdanima… Cicvara je specijalitet brdskih krajeva i danas je samo rijetke žene znaju napraviti. Uštipci se jedu sa sirom i pršutom ili se preliju kiselim mlijekom s dodatkom bijelog luka i rastopljenog masla. 

Foto: PR / Markica



Autor maraka, koje se u poštanskom prometu nalaze od 16. listopada ove godine je Marin Musa. Ovo izdanje, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, mogu se kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba, navode iz HP-a Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close