Ako ga i bude

Grijanje će ove zime biti skuplje nego ikad

''Tko bude imao on će preživjeti, tko ne bude umrijet će'', kažu građani Istočnog Sarajeva.
Gospodarstvo / Novac | 23. 08. 2022. u 07:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Isključite radijatore i štedite plin, Europska unija to traži od vas. Poruka je iz Bruxellesa svim zemljama članicama koje se već uveliko pripremaju za još veću krizu izazvanu rekordnim cijenama energenata.

Grijanje će ove zime, ako ga uopće bude, biti nikada skuplje. Očekivati je da će cijene rasti za 30-50 posto, a s rastom cijena rastu i brige građana.

''Mi ni ovo ne možemo izdržati'', suglasni su građani Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Mjere štednje energenata u BiH još uvijek nisu na snazi, ali je vrlo izvjesno korigiranje cijena početkom sezone grijanja.

''Tko bude imao on će preživjeti, tko ne bude umrijet će'', kažu za N1 građani Istočnog Sarajeva.

I u Sarajevu su građani ogorčeni.

''Užasno, čula sam da je pelet otišo jako visoko, čeka se i plin da ode", kaže jedna građanka Sarajeva.

''Skupo je to za nas umirovljenike, to je ubitačno, ali što ću ne mogu ja promijeniti ništa'', navodi umirovljenik.

U mnogim europskim zemljama se ozbiljno i na više načina pripremaju za grijnu sezonu.

U BiH je uvedena jedna mjera i to zabrana izvoza drva i drvnih prerađevina, i to nije dalo željene rezultate jer su proizvđači počeli skladištiti, a cijene su ostale iste.

''Cijene će ostati iste dok traje zabrana izvoza, a ukoliko se izvoz ponovno odobri, to nitko ne može predviđati što će biti jer je potražnja, globalno, za svim energentima ogromna tako da nitko ne može predviđati kakve će cijene biti i koje količine će biti dostupne'', kaže Muhmed Helać, menadžer tvrtke ''Drvosječa''.

Ono što je izvjesno je da peleta neće biti dovoljno za izvoz i domaće tržište. Iz Gospodarske komore FBIH poručuju da bi zabranu izvoza trebalo produžiti i nakon rujna, ali i uvesti druge mjere.

''Očito je da bi vladin sektor da bi Vlada FBIH sa svojim mjerama mogla na neki način to uraditi i pripremiti subvencije bilo da se radi o subvenicioniranju drvoprerađivača peleta i socijalno ugroženih kategorija'', dodaje Mirsad Hubanić, tajnik Grupacije šumarstva i drvne industrije FBiH.

Iz sarajevskih toplana poručili su da neće davati izjave do početka sezone kada se očekuje i nova odluka Vlade SŽ o eventualnom poskupljenju. U Istočnom Novom Sarajevu u tijeku je natječaj za nabavku mazuta i nije moguće procijeniti novu cijenu grijanja za sljedeću sezonu. Ono što je sigurno je da će građani plaćati topli dom znatno više.

''Sigurno je da će cijene vrlo je izvjesno da poskupe u Toplanama Istočno Novo Sarajevo samo zbog energenta zato što je energent poskupio u odnosu na prošlu godinu gotovo 100% i mi sigurno od listopada moramo da povećamo cijenu grijanja na našoj općini, a naša predviđanja su 30-50 % će doći do povećanja cijene'', mišljenja je Dejan Berjan, v.d. direktora ''Toplane Istočno Novo Sarajevo''.

Gradovi u Njemačkoj već štede. Berlin je tako ugasio noćnu rasvjetu na poznatim javnim spomenicima.

U BiH za bilo kakvu akciju, vlast, očigledno čeka hladnije dane.

Kopirati
Drag cursor here to close