Imovinske kartice

Građani Mostara će znati koliko su 'teški' novi vijećnici

Novi vijećnici moraju podnijeti imovinske kartice SIP-u
Gospodarstvo / Novac | 08. 02. 2021. u 14:00 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani i građanke Mostara znat će kojom imovinom raspolažu njihovi vijećnici, nakon što Središnje izborno povjerenstvo unese podatke o imovinskom stanju izabranih vijećnika.

''Rok za dostavu popunjenih imovinskih kartica vijećnika je 30 dana od dana potvrđenih rezultata izbora'', rekla je za Bljesak.info Maksida Pirić, glasnogovornica SIP-a BiH.

Dok SIP unese podatke...

Datum objavljivanja imovinskih kartica, kako je pojasnila, će ovisiti o tome koliko će SIP-u biti potrebno da unese sve podatke, nakon čega će oni biti dostupni javnosti.

Inače, građani nisu znali imovinsko stanje prijašnjih vijećnika.

Srđan Traljić menadžer za odnose s javnošću Transparency Internationala BiH za Bljesak.info je prokomentirao da je objavljivanje imovinskih kartica generalno stvar transparentnosti, posebice nakon toliko godina bez Gradskog vijeća u Mostaru.

''Građani bi trebali imati uvid, ne samo za političare, nego i za nositelje pravosudnih funkcija, u njihove imovinske kartice. Da možemo usporediti šta su imali prije i tijekom mandata. Javni funkcioneri po nekom automatizmu trebaju biti pod većom lupom javnosti, ali ono što je trenutno problem je što te imovinske kartice obesmišljene, što političari u njih mogu navesti šta hoće'', kazao je Traljić.

Bez provjere točnosti kartica

Pojašnjava kako u našoj državi ne postoji institucija ni mehanizam provjere točnosti imovinskih kartica.

''Kroz pregovaranja izmjena zakona o sukobu interesa ukazali smo na ovo, da je potrebno da imamo točne imovinske kartice, da to netko zaista kontrolira, da zaista vidimo što imaju prije i poslije madata i da vidimo kako je netko stekao imovinu, to je osnovna zamisao'', kaže Traljić.

Traljić kaže da je prijedlog da se provjerom imovinskih kartica bavi neovisna Komisija za odlučivanje o sukobu interesa umjesto dosadašnje parlamentarne Komisije. U njoj bi trebali biti ljudi koji nisu članovi stranaka u zadnjih pet godina.

''Dobro je da imamo imovinske kartice, ali na ovaj način kako se radi je poprilično besmisleno, bez efikasne kontrole'', zaključio je Traljić.

Kopirati
Drag cursor here to close