Cijene

Gorivo jeftinije, sve drugo ostalo skupo

U udruženjima za zaštitu potrošača kažu kako je na potezu inspekcija, dok sindikalci ne vjeruju da će se to desiti…
Gospodarstvo / Novac | 01. 03. 2023. u 10:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su cijene goriva znatno pale u odnosu na sredinu prošle godine, kada je na nekim crpkama za litar trebalo izdvajati oko 3,70 KM, na policama u trgovinama se, u međuvremenu, skoro ništa nije promijenilo, pišu Nezavisne novine.

Na benzinskim crpkama trenutno su naftni derivati poprilično jeftiniji nego u lipnju 2022, pa je u Banja Luci benzin 95 u utorak koštao od 2,49, a dizel od 2,66 KM pa naviše.

Vrijeme za inspekciju

U istom razdoblju, svjedoče borci za zaštitu potrošača, skoro ničemu od robe i usluga koje svakodnevno plaćamo nije padala cijena, zbog čega, smatraju, netko ubire ekstraprofit.

U udruženjima za zaštitu potrošača kažu kako je na potezu inspekcija, dok sindikalci ne vjeruju da će se to desiti, jer, kako kažu, to državi nije u interesu, pošto viša cijena znači i veće poreze, a time i pozamašnije punjenje proračuna.

"Činjenica je da su se svi proizvođači, odnosno trgovci, kada su cijene goriva rasle, pozivali na to poskupljenje, te podigli i cijene robe. Kada je došlo do pada cijena goriva, nitko ne vraća svoje cijene. Ovo je definitivno vrijeme da inspekcija počne kontrolirati trgovce i pružatelje različitih usluga", kaže za Nezavisne novine Admir Arnautović, predsjednik Udruženja kluba potrošača srednje Bosne.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kaže da smo svjedoci da, kada cijene dostignu određenu razinu, one se vrlo često ili nikako ne vraćaju, a tu su, dodaje, zakazali inspekcijski organi, koji bi trebalo da budu u službi zaštite potrošača, odnosno građana, tj. svih onih krajnjih korisnika proizvoda i usluga.

Država profitira

"U zemljama zapadne Europe, kada dođe do smanjenja cijene barela nafte, to se vidi i na benzinskim crpkama i na policama. A mi to vrlo brzo osjetimo samo kada treba podići cijenu. Mislim da za takvu politiku trgovački centri i oni koji distribuiraju robu i usluge imaju tihu suglasnost vlasti u BiH, jer ovdje je cilj da se što više sredstava prikupi kroz PDV, pošto tu država profitira", naveo je Šatorović za Nezavisne novine.

S druge strane, Dragana Šobot, tajnica Udruženja trgovine pri Privrednoj komori RS, kaže da gorivo nije jedini ulazni element koji utiče na krajnju cijenu u maloprodaji.

"Mi smo uvozno orijentirana zemlja i većina asortimana koji je na policama u marketima uvoznog je karaktera. Osim toga, kako imamo informacije od trgovaca, nije točno da nije došlo do snižavanja cijena. Neki proizvodi, recimo neki sirevi, kao što su edamer i gauda, sniženi su čak i za 30 posto. Svakako treba imati u vidu i da su trgovci išli s povećanjem plaća za radnu snagu, tako da i to utječe na definiranje konačnih cijena u maloprodaji", kaže Šobot za Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close