Spremaju se propisi

G7 i EU žele spriječiti korištenje kriptovaluta za izbjegavanje sankcija

''Donijet ćemo propise o kriptovalutama kojima se ne smije koristiti za zaobilaženje financijskih sankcija'', rekao je Le Maire novinarima nakon sastanka s kolegama iz EU-a održanog putem videokonferencije.
Gospodarstvo / Novac | 03. 03. 2022. u 09:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zemlje G7 i Europska unija žele spriječiti Rusiju da zaobiđe zapadne sankcije koristeći se kriptovalutama, rekli su u srijedu njemački ministar financija Christian Lindner i njegov francuski kolega Bruno Le Maire.

''Donijet ćemo propise o kriptovalutama kojima se ne smije koristiti za zaobilaženje financijskih sankcija'',  rekao je Le Maire novinarima nakon sastanka s kolegama iz EU-a održanog putem videokonferencije.

Na tom je sastanku predsjednica Europske središnje banke (ESB) Christine Lagarde podnijela izvješće o toj temi.

''Proučit ćemo sve raspoložive mogućnosti'', rekao je francuski ministar.

Unutar skupine G7 "moramo donijeti mjere kako bismo spriječili pojedince i ustanove" pod zapadnim sankcijama da se "okrenu nereguliranim kriptovalutama", rekao je istodobno Lindner u priopćenju.

Otkad su Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici uveli paket sankcija kojima žele paralizirati ruski bankovni sektor i valutu nakon invazije na Ukrajinu prošle sedmice, kupnja kriptorubalja skočila je na rekordnu razinu.

Rusi su pohrlili prema kriptoimovini nadajući se da je to sigurno ulaganje, poput bitcoina koji funkcionira kao decentralizirana mreža, prenosi SEEbiz.

Wall Street snažno porastao

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle, nakon dva dana pada, jer je predsjednik Feda Jerome Powell signalizirao da će središnja banka vjerojatno povećati kamatne stope blaže nego što se očekivalo.

Dow Jones ojačao je 596 bodova ili 1.79 posto, na 33.891 bod, dok je S&P 500 skočio 1.86 posto, na 4386 bodova, a Nasdaq indeks 1.62 posto, na 13.752 boda.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica porasle, a među najvećim dobitnicima bio je financijski sektor, s rastom od 2.6 posto, nakon oštrog pada prethodnih dana.

Indeks bankarskog sektora skočio je, pak, 3 posto, nakon što je dan prije skliznuo na najnižu razinu od rujna prošle godine.

Znatno su porasle i cijene dionica u energetskom sektoru jer je cijena nafte dosegnula najviše razine u gotovo osam godina, nakon što su sankcije Zapada protiv Rusije narušile isporuke crnog zlata iz Rusije.

Snažan skok cijena dionica zahvaljuje se Powellu, koji je u izvješću Kongresu o gospodarskoj situaciji kazao da će se na sjednici čelnika Feda u ožujku založiti za povećanje ključnih kamata za 0.25 postotnih bodova.

To je oraspoložilo ulagače jer je dosad prevladavalo mišljenje da bi, kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, središnja banka mogla povećati kamate za oštrih 0.50 postotnih bodova.

Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada o zapošljavanju u privatnom sektoru u prošlom mjesecu, što pokazuje da najveće svjetsko gospodarstvo i dalje stabilno raste.

Zahvaljujući svemu tome, vijesti o daljnjim napadima ruske vojske na ukrajinske gradove, koje su posljednjih dana pritiskale tržište, jučer su bile u drugom planu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1.36 posto, na 7429 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0.69 posto, na 14.000 bodova, a pariški CAC 1.59 posto, na 6498 bodova.

Moskovska burza se ne otvara već četiri dana

Moskovska burza zatvorena je i četvrti dan zaredom, objavila je ruska središnja banka.

Burza se uopće nije otvarala ovaj tjedan nakon što je Zapad nametnuo žestoke sankcije, što je dovelo do rekordno niskih razina ruskog rublja i do velikog skoka kamatnih stopa.

Ipak, ruska središnja banka objavila je da će prvi put ovog tjedna dozvoliti ograničen broj transakcija.

Podsjetimo i kako je ruski predsjednik Putin sinoć donio odluku da se iz zemlje ne smije iznijeti više od 10.000 dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close