Plata nema ...

Financijski problemi prisiljavaju Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH na obustavu usluga korisnicima

Dodaju da se radnici već dva desetljeća suočavaju s višemjesečnim zastojima u isplaćivanju ispodprosječnih zarađenih plaća.
Gospodarstvo / Novac | 22. 04. 2024. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) već treći mjesec nisu primili platu, a zbog nedostatka financijskih sredstava ova ustanova od danas više ne može pružati usluge korisnicima.

Iako se rukovodstvo NUBBiH-a obraćalo nadležnim ministarstvima, odgovor još nije stigao.

Međutim, iz ove ustanove je za Klix.ba rečeno da radnici usprkos teškoj situaciji u kojoj su se našli nisu prekinuli proces rada.

Međutim, s obzirom na nedostatak financijskih sredstava NUBBiH ne može platiti energente i dobavljače te samim tim ne može pružati usluge korisnicima.

"Pravni i financijski status NUBBiH nedefiniran je još od poslijeratnog perioda. Plaće radnika kao i financiranje rada ove institucije zavise od grantova i projekata na sva tri nivoa vlasti. S obzirom na to da se ti grantovi i projekti kao i njihov financijski okvir mijenjaju iz godine u godinu tako je i financijska situacija u NUBBiH konstantno promjenjiva i neizvjesna", navode iz ove ustanove za Klix.ba.

Dodaju da se radnici već dva desetljeća suočavaju s višemjesečnim zastojima u isplaćivanju ispodprosječnih zarađenih plaća.

Direktor NUBBiH Ismet Ovčina upoznao je s ovom problematikom 16. travnja Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo i Ministarstvo kultura i sporta Kantona Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close