Protutužba

Federacija tuži Republiku Srpsku

Tužbom ću te - tužbom ćeš me.
Gospodarstvo / Novac | 05. 09. 2019. u 22:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federacija BiH će tužiti Republiku Srpsku zbog duga od raspodjele prihoda od neizravnih poreza, u iznosu od 32 milijuna maraka za 2012. i 2016. godinu.

Vlada Federacije BiH je jednoglasno dala suglasnost, kojeg zastupa Federalno pravobraniteljstvo da, u ime Federacije riješi spor poravnanja između entiteta.

Odgovor je to na tužbu RS-a protiv Federacije BiH po istom pravnom osnovu u iznosu od 34 milijuna maraka, javlja FTV.

Tužbom ću te - tužbom ćeš me. Jedino je to rješenje za enitetska ministarstva u raspodjeli novca od PDV-a, jer kompromis kao moguće rješenje koje je predložio Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje do sada nisu našli. O tome govore odluke koje usvajaju, odnosno ne usvajaju na sjednicama Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje.

Tako je posljednju odluku o redovnom koeficijentu za raspodjelu prihoda Upravni odbor usvojio u junu 2017. godine. Iako se ta odluka po pravilniku o izračunu koeficijenta treba donositi četiri puta godišnje. Koeficijenti za raspodjelu se od 2005. godine kreću oko istog iznosa.

Detalje o pokretanju tužbe iz Federalne vlade dobili smo putem saopćenja za javnost:

“Vlada FBiH danas je prihvatila informacija o tužbi koju je Republika Srpska pokrenula za naknadu štete zbog neizvršenja poravnanja prihoda od neizravnih poreza. S tim u svezi, dala je suglasnost Federalnom ministarstvu financija, kojeg zastupa Federalno pravobraniteljstvo, da, u ime Federacije BiH, pokrene tužbu protiv Republike Srpske - Ministarstva financija, radi naknade štete zbog neodobravanja prijedloga obračuna drugih privremenih poravnanja između entiteta za 2012. i 2016. godinu kod raspodjele prihoda od indirektnih poreza.”

''Sjetili su se poslije blizu 10 godina da ima nešto iz tog razdoblja, a mi radimo ono što je aktualno. Svjestan sam bio u vrijeme podnošenja tužbe da će ta tužba kod njih izazavti neke reakcije'', izjavio je premijer RS-a Radovan Višković.

Ni odluke o poravnanju među entitetima nisu usvajane od 2012. godine, a tu je i već jedna presuda o poravnanju koju je donio Sud BiH u korist RS-a.

''Sud BiH je utvrdio da je Republika Srpska na šteti 28 milijuna i da mi ni danas nismo naplatili tu štetu, a već se stvorila nova od 40 milijuna za prošlu godinu gdje oni nama ukupno uskraćuju oko 60 milijuna maraka'', kazao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

''Zanimljivo je da se svaki put kad je riječ o poravnanju u korist Federacije to ne odnosi na sjednice Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH, dok kada je u pitanju poravnanje RS-a, onda se to odnosi, pa se čak odluke presuđuju i procesuiraju. Sva je nesreća u tome što Federacija nema ministra koji bi uložio veto kad je u pitanju rad na štetu Federacije'', izjavio je premijer FBiH Fadil Novalić.

Kada bi Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH donio sve odluke o poravnanjima od 2012. godine na teret Federacije, Republici Srpskoj bi trebalo biti isplaćeno oko 6,8 milijuna maraka, a ako se uzme u obzir i ranija presuda Federacija bi trebala RS-u isplatiti oko 49 milijuna, tvrde iz RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close