Vlada

Zadužuju nas ''kao ludi'': Federacija tone u dužničko ropstvo

U samo četiri odluke od 3. ožujka ove godine Vlada FBiH, s premijerom Fadilom Novalićem na čelu, građane planira zadužiti za nevjerojatnih 410 milijuna KM.
Gospodarstvo / Novac | 14. 03. 2021. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica financija FBiH u tehničkom mandatu Jelka Milićević najavila je da će se Federacija zadužiti za 1,9 milijardi dolara da bi se održao rast BDP-a, i to u skladu s usvojenom strategijom upravljanja dugom od 2021. do 2023. godine.

Ciljevi strategije

''Ciljevi strategije upravljanja dugom su osiguranje sredstava za finansiranje potreba Vlade uz prihvatljive troškove i rizike, kao i razvoj domaćeg tržišta vrijednosnih papira'', istaknula je Milićević.

Pojasnila je da portfelj duga koji je ostvaren s 31. prosincom 2020. iznosi 5,8 milijardi KM, od čega vanjski dug čini 85,4 posto, a unutarnji 14,5 posto.

Da ovo nije pusta najava Vlade FBiH u tehničkom mandatu, potvrđuje samo jedan broj “Službenih novina FBiH” od 3. ožujka ove godine. U tom broju “Službenih novina FBiH” našle su se čak četiri odluke o zaduženju, i to putem emisije trezorskih zapisa.

Prvom odlukom odobrava se emisija 21.000 trezorskih zapisa prodajom, putem kojih će se Federacija zadužiti za dodatnih 210 milijuna KM. Drugom odlukom planirana je emisija 10.000 trezorskih zapisa, a zaduženje iznosi 100 milijuna KM. Treća i četvrta odluka odobravaju emisije od po 5.000 trezorskih zapisa za koje će se Vlada FBiH zadužiti po 50 milijuna KM.

Dakle, u samo četiri odluke od 3. ožujka ove godine Vlada FBiH, s premijerom Fadilom Novalićem na čelu, građane planira zadužiti za nevjerojatnih 410 milijuna KM, navodi Dnevni avaz.

Očekivani scenarij

Ekonomista Admir Čavalić za „Avaz“ je kazao da se događa očekivani scenarij zaduživanja kroz povećanje unutarnjeg duga.

''Razlog navedenog je neuspjeh postizanja dogovora oko novog aranžmana s MMF-om. Isti trendovi su prisutni u RS, što pokazuje da entitetski proračuni imaju strukturnih problema u vezi s pitanjem duga. Tri pretpostavke uvjetuju navedeno - COVID-19 kriza i ograničeni instrumenti monetarne politike i izostanak ekonomskih reformi. Dugoročno, strateško zaduživanje, s druge strane, ima smisla samo ukoliko se prati s odgovarajućim reformskim paketom'', naglasio je Čavalić.

Ekonomista Faruk Hadžić kazao nam je da najave o zaduženju FBiH u narednim godinama za čak 1,9 milijardi dolara, kako bi se održao rast BDP-a, nisu u skladu s onim što je navedeno u novoj strategiji razvoja FBiH.

''U ovoj strategiji razvoja FBiH 2021.-2027. navedeno je „devet važnih ofanzivnih mjera“, gdje bi puna implementacija tih devet mjera donijela FBiH godišnji rast BDP-a od 9 do 13,7 posto te gdje bi, prema procjenama za implementaciju tih mjera, bilo neophodno osigurati oko 530 milijuna KM u sedmogodišnjem periodu, odnosno 75 miliona KM godišnje. Ako su ovi podaci navedeni u ovom dokumentu, kako je onda moguće da je potrebno 1,9 milijardi dolara da bi se održao nedovoljni rast od samo nekoliko postotaka'', istaknuo je Hadžić.

Kopirati
Drag cursor here to close