Porast cijena

Europske potrošačke cijene dostigle najvišu razinu u posljednjih 13 godina

Ovaj će skok vjerojatno staviti pritisak na Europsku centralnu banku kako bi ubrzala korake za okončanje svojih mjera stimulacije pandemije dok inflacija udvostručuje svoj cilj od dva posto.
Gospodarstvo / Novac | 29. 10. 2021. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Eurostat, statistička agencija Europske unije, priopćila je u petak kako je inflacija u cijelom bloku porasla na 4,1 posto u godini do listopada.

To je više u odnosu na ekvivalentnu stopu od rujna kada je iznosila 3,4 posto i predstavlja najveći godišnji porast inflacije od srpnja 2008. godine, kada je inflacija također iznosila 4,1 posto, javlja Associated Press.

Inflacija u 19 zemalja, kao i svugdje u svijetu, posljednjih je mjeseci rasla jer se globalna ekonomija počela oporavljati od pandemije koronavirusa.

Taj će skok vjerojatno staviti pritisak na Europsku centralnu banku kako bi ubrzala korake za okončanje svojih mjera stimulacije pandemije dok inflacija udvostručuje svoj cilj od dva posto.

Banka je, međutim, u četvrtak priopćila kako je veliki dio porasta cijena vezan za usporedbu sa niskim cijenama tijekom pandemije, povećanjem cijena goriva i potražnjom koja nadmašuje ponudu kako se ekonomija ponovno otvara.

Dužnosnici banke rekli su kako očekuju da će sva tri uzroka porasta cijena biti privremena i zadržali su svoje poticaje do ožujka.

Eurostat je priopćio kako je rast eurozone porastao za 2,2 posto u trećem tromjesečju godine, nešto više od brojke iz prethodnog tromjesečja od 2,1 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close