Stiže lova

Balkanu 28 milijardi eura

Varhelyi je naglasio kako zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana ima veliki potencijal te da vlade moraju raditi na njegovom uspostavljanju.
Gospodarstvo / Novac | 01. 07. 2021. u 07:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri ekonomskih poslova zemalja članica Europske unije danas su uoči organizovanja summita Berlinskog procesa, razgovarali o mogućnostima pružanja ekonomske pomoći zemljama Zapadnog Balkana

Informacije o sastanku priopćio je povjerenik Europske unije za proširenje Oliver Varhelyi koji je naglasio kako EU i dalje potencira provođenje reformi u zemljama Zapadnog Balkana.

"Uoči summita Berlinskog procesa koji će se održati 5. srpnja, danas su ministri ekonomskih poslova razgovarali o ekonomskom i investicijskom planu za oporavak Zapadnog Balkana koji je težak 28 milijardi eura. Surađujemo s vlastima na provedbi ove agende kao i na neophodnim reformama", rekao je Varhelyi.

Osim toga, Varhelyi je naglasio kako zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana ima veliki potencijal te da vlade moraju raditi na njegovom uspostavljanju.

"Ovaj sastanak je u skladu s našom podrškom za uklanjanje prepreka za poslovanje na Zapadnom Balkanu. Zajedničko regionalno tržište koje vlasti grade ima ogromni potencijal i treba vrlo brzo biti uspostavljeno", zaključio je Oliver Varhelyi.

Berlinski proces je inicijativa koja za cilj ima jačanje regionalne suradnje na Zapadnom Balkanu i pomoć integraciji ovih zemalja u Europsku uniju. Ovaj samit pokrenula je 2014. godine njemačka kancelarka Angela Merkel.

Proces se odvija uz podršku Europske komisije, međunarodnih financijskih institucija i država članica uključenih u proces - Austrije, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Italije i Slovenije.

Kopirati
Drag cursor here to close