Problem sa valutom

Escobar: Kurti će razmotriti prijedloge o zabrani upotrebe dinara

Pitanje dinara je zateglo odnose između Kurtijeve vlade i američke administracije, pošto su američki dužnosnici ranije izjavili da ih kosovska izvršna vlast ne tretira kao partnere.
Gospodarstvo / Novac | 14. 03. 2024. u 21:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Escobar izjavio je u četvrtak u Prištini da mu je kosovski premijer Albin Kurti u dobrom i otvorenom razgovoru obećao da će razmotriti neke od prijedloga u vezi s pitanjem zabrane upotrebe dinara na Kosovu.

Escobar je poslije sastanka novinarima rekao da su propisi Centralne banke Kosova o dinaru "donijeli probleme nekim građanima ove države", dodajući da su SAD zbog toga "veoma zabrinute", prenosi Radio Slobodna Europa (RSE).

"Premijer je ovo prihvatio i obećao da će pogledati neke od prijedloga koje sam mu danas iznio", rekao je Escobar.

Američki dužnosnik je rekao da se nada da će kosovska vlada biti fleksibilna tijekom sastanka o ovom pitanju sljedećeg utorka, ne iznoseći više detalja.

Pitanje dinara je zateglo odnose između Kurtijeve vlade i američke administracije, pošto su američki dužnosnici ranije izjavili da ih kosovska izvršna vlast ne tretira kao partnere.

Escobar je rekao da SAD ostaju najpouzdaniji i najposvećeniji partner Kosova, ali da pitanje dinara predstavlja izazove u odnosima s Kosovom.

"Iskreno govoreći, ovi izazovi su zbog trenutnog tretmana srpske manjine. Žalosno je što moramo da prođemo kroz ovu situaciju", rekao je on.

Kazao je kako će biti nastavljen rad na rješavanju pitanja, dodajući da je to "hitno humanitarno pitanje koje moramo odmah da riješimo".

Izaslanik SAD je posjetu Kosovu započeo dan ranije, kada se sastao sa predsjednicom Vjosom Osmani, liderima opozicijskih stranaka i političkim predstavnicima Srba na Kosovu.

Američki izaslanik je poslije sastanka sa Osmani pozvao Kosovo i Srbiju da provedu sve dogovore postignute u dijalogu.

Poslije sastanka sa američkim izaslanikom, pojedini srpski političari izrazili su "ohrabrenje" pristupom SAD nekim nedavnim odlukama Vlade Kosova i rekli da su od njega dobili garancije za rješenja "u korist srpske zajednice".

Prije posjete Kosovu, Escobar je izjavio da je primjena odluke kosovskih vlasti da zabrane upotrebu srpskog dinara "nekompetentna" i "katastrofalna".

Uredba Centralne banke Kosova, koja je stupila na snagu 1. veljače, predviđa euro kao jedinu valutu za plaćanja na Kosovu.

Država Srbija dodjeljuje milijune eura Srbima na Kosovu isplatama u dinarima – kroz paralelni sustav – plaća, mirovina i dodatne pomoći, prenosi RSE.

Kopirati
Drag cursor here to close