Pad

Erdogan naredo istragu o padu valute

Erdogan traži da se identificiraju institucije koje su kupile velike količine deviza i da utvrdi je li došlo do bilo kakve manipulacije.
Gospodarstvo / Novac | 27. 11. 2021. u 17:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Tayyip Erdogan naredio je istragu o mogućoj manipulaciji valutom nakon što je lira ovog tjedna naglo pala na rekordno nisku razinu u odnosu na dolar, javila je agencija Anadolija.

Erdogan je zadužio Državno nadzorno vijeće, agenciju za reviziju koja podnosi izvještaje Predsjedništvu, da identificira institucije koje su kupile velike količine deviza i da utvrdi je li došlo do bilo kakve manipulacije.

Lira je ovog tjedna pala na rekordno nisku razinu nakon što je Erdogan obećao da će se držati politike ublažavanja kamatnih stopa. Ove godine je izgubio čak 45 posto vrijednosti, s oko polovinom tih gubitaka u posljednja dva tjedna.

Valuta je pala za čak 13,45 za dolar u povijesnom padu od 15 posto u utorak koji je uslijedio nakon govora u kojem je Erdogan branio potez centralne banke da smanji svoju referentnu stopu na 15 posto, usprkos inflaciji od 20 posto.

Tijekom govora, on je istaknuo da Turska vodi "ekonomski rat za neovisnost" i da neće podleći pritisku da promijeni smijer.

Državno nadzorno vijeće Turske može zahtijevati od organizacija da dostave informacije i dokumente i proslijedit će svoje nalaze relevantnim institucijama.

Kopirati
Drag cursor here to close