Vrijednih 2,2 milijuna maraka

Rekord EPHZHB: U jednom danu raspisano devet auto-tendera

Elektroprivreda HZHB je možda oborila rekord u raspisivanju 'auto-tendera'.
Gospodarstvo / Novac | 16. 08. 2023. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako skoro svakodnevno ugovorni organi u Bosni i Hercegovini raspisuju auto-tendere, Elektroprivreda HZHB je možda oborila rekord. Tako su iz ovog poduzeća u samom jednom danu raspisali čak devet tendera čiji je predmet nabavke kupovina vozila.

Na to planiraju potrošiti više od 2,2 milijuna maraka. Važno je istaknuti i to da tehničke specifikacije u tenderskim dokumentacijama ponovo upućuju na kršenje zakona, piše portal PratimoTendere.ba.

Zakonito i upitno s etičke strane

Javne nabavke svih vrsta vozila, usprkos tome što su često upitne s etičke strane, same po sebi nisu nezakonite, piše spomenuti portal, navodeći iako često ukazuju na kršenja zakona koja se događaju u toku provođenja tih nabavki. Skoro svakodnevno ugovorni organi u Bosni i Hercegovini raspisuju auto-tendere, trošeći tako milijune maraka javnog novca.

Ono što rjeđe viđamo jeste da jedan ugovorni organ raspiše više različitih auto-tendera u jednom danu. Jedan od rekordera svakako je Elektroprivreda HZHB koja je 4. kolovoza raspisala čak devet različitih tendera čiji je predmet nabavke kupovina jednog ili više vozila!

  Foto: Pratimo Tendere.ba/ Tenderska dokumentacija

2.228.624 KM bez PDV-a

Ukupna vrijednost tih tendera je 2.228.624 KM bez PDV-a. Evo šta sve namjerava kupiti Elektroprivreda HZHB, te koliko novca je za svaku nabavku izdvojeno, ne računajući PDV:

- četiri teretna radna vozila s hidrauličnom platformom „autokorpa“ – 699.820 KM

- pet kamiona, lakih teretnih kombiniranih vozila s hidrauličnom dizalicom – 664.575 KM

- devet osobnih terenskih, SUV vozila niže klase – 355.554 KM

- pet osobnih vozila niže klase ''crossover'' – 152.490 KM

- tri osobna, ''hatchback'' vozila niže klase – 110.700 KM

- jedno lako teretno dostavno vozilo / furgon sa zatvorenim tovarnim prostorom – 47.960 KM

- jedno osobno višenamjensko vozilo, kombi – 82.785 KM

- jedno osobno vozilo niže srednje klase, limuzina – 54.940 KM

- jedno osobno vozilo niže srednje klase, karavan terensko vozilo – 59.800 KM

'Dokumentacijom 'nacrtana' željena vozila''

Ovoga puta portal Pratimo tendere nije analizirao svaku pojedinačnu nabavku. Međutim, kao i za sve tendere koje su analizirali na portalu, a koji se tiču nabavki vozila, i ovdje postoji velika vjerojatnoća da su u tenderskim dokumentacijama nacrtana željena vozila. To, naravno, nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Tako su zadane karakteristike motora, potom prtljažnika, mjenjača, upravljača… zatim određene minimalne ili maksimalne dimenzije, međuosovinsko rastojanje, minimalna udaljenost karoserije od tla, a postavljeni su i određeni detalji poput vrste svjetala, instrument table, boje vozila, multimedijskog sistema itd.

Iako je kriterij za dodjelu ugovora najniža cijena, te iako pred potencijalne ponuđače nisu postavljeni veći ograničavajući uvjeti, piše portal, same tehničke specifikacije bude sumnju u kršenje zakona koje će, ako je vjerovati dosadašnjoj praksi, vjerojatno opet ostati nekažnjene.

 

Kopirati
Drag cursor here to close