Ekonomski udar

Ekonomski stručnjak Admir Čavalić: Korona virus će negativno utjecati i na ekonomiju BiH

Korona virus koji se krajem prošle godine pojavio u Kini i kasnije brzo proširio i u druge zemlje, negativno utječe na ekonomije u mnogim zemljama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu
Gospodarstvo / Novac | 04. 03. 2020. u 11:40 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Korona virus koji se krajem prošle godine pojavio u Kini i kasnije brzo proširio i u druge zemlje, negativno utječe na ekonomije u mnogim zemljama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, istaknuo je ekonomski analitičar Admir Čavalić u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

"Korona virus nosi negativan utjecaj na globalnu ekonomiju, posljedično i Bosnu i Hercegovinu. Ako izuzmemo opći pad ekonomskih aktivnosti, kolaps zračnog prometa, niz drugih (in)direktnih posljedica, možda kao najozbiljnija prijetnja ekonomijama, se nameće ona koja se tiče blokada lanaca snabdijevanja. Upravo navedeno već osjete pojedine domaće kompanije koje su se oslanjale na uvoz iz Kine", kazao je Čavalić.

Istaknuo je kako je vrlo moguće da će korona virus smanjiti i prognoze ekonomskog rasta BiH.

"Posljedično ovo smanjuje potencijal bosanskohercegovačkog gospodarstva, u smislu rasta, izvoza, zapošljavanja i slično. Shodno navedenom, vjerojatno da će korona virus smanjiti prognoze ekonomskog rasta naše zemlje. Naravno, ovo vrijedi za Kinu i čitav svijet. To svakako ne mora značiti recesiju jer se prati druga polovica godine, odnosno mogućnost dvocifrenih stopa rasta kineske ekonomije", rekao je Čavalić.

Naglasio je da, kada je općenito u pitanju ekonomski rast BiH, nema prostora za pretjerani optimizam.

"Izvjesno je da ćemo zadržati stabilnost rasta od oko 2 posto, što su i aktuelne prognoze. Ovo je rezultat izostanka značajnijih strukturnih reformi (prije svega, fiskalnog okvira), ali svakako i objektivnih, ino faktora, prije svega, kretanja čitave regije, kao i globalnih događanja (koronavirus, trgovinski ratovi, stanje njemačke ekonomije itd.)", kazao je Čavalić.

Na kraju je istaknuo da je bh. ekonomija u velikoj mjeri ovisno o događanjima i u Europskoj uniji i u svijetu.

"Suštinski problem naše i regionalne ekonomije, shodno izvještajima Svjetske banke, je niska produktivnost, što uvjetuje nemogućnost ostvarivanja viših stopa ekonomskog rasta - nužno potrebnih za dostizanje zadovoljavajućeg životnog standarda. Bitno je navesti da je domaća ekonomija otvorena, krhka, apsolutno ovisna od EU i globalnih kretanja, tako da u tom smislu nema puno prostora za neke intervencije koje bi mogle napraviti značajniji efekt", zaključio je Čavalić.

Kopirati
Drag cursor here to close