Caru carevo

Džakula: Neozbiljni ste, morate plaćati PDV

''Ako se bude diralo u PDV, on je 80 posto fiskalnih prihoda svih razina vlasti, i ako se to dirne bez analiza i izračuna šta će biti ako se promijeni rok ili se oslobode, neozbiljno je'', kaže Džakula.
Gospodarstvo / Novac | 13. 04. 2020. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Oni koji ne rade, ne pružaju usluge, nemaju ni obveze da plaćaju PDV. A oni koji rade, poput trgovina, trebaju plaćati PDV'', rekao je za Dnevni avaz Miro Džakula, generalni direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH dodavši kako su ''neozbiljni i neutemeljeni zahtjevi za odgodu plaćanja PDV-a''.

Rekao je kako su za prva prva tri mjeseca prihodi veći za 59 milijuna KM u odnosu na prošlu godinu, ali da se sada čekaju podaci za travanj.

''Sada ćemo vidjeti što će se događati. Mislim da bi se trebao očekivati pad. Ali, ono što mislim i tvrdim, kao što je u drugim zemljama na zemaljskoj kugli koje su pogođene koronavirusom, ne smije se dirati u PDV. Jer, PDV se plaća isključivo kada se izvrši potrošnja. Dakle, PDV se plaća na porez na promet i izvršene usluge i naknadu'', rekao je.

Dodao je kako se poticaj, odnosno stimulacije, trebaju ogledati kroz izravne poreze, kroz subvencije države za poreze i doprinose.

Džakula smatra da su zahtjevi da se svi oslobode plaćanje PDV- ''politička retorika da se dodvori onima kojima odgovara''.

''Ti zahtjevi nisu utemeljeni ni u zakonu niti su utemeljeni na ekonomskim kretanjima. Odrazit će se sve na makroekonomsku stabilnost BiH. Vrlo je jasno, tko ne radi, nije ni obvezan da plati. Ako se bude diralo u PDV, on je 80 posto fiskalnih prihoda svih razina vlasti, i ako se to dirne bez analiza i izračuna šta će biti ako se promijeni rok ili se oslobode, neozbiljno je'', kaže Džakula.

Kopirati
Drag cursor here to close