Nada umire zadnja

Dobre vijesti: BiH očekuje pad inflacije

Kada je riječ o proizvodnji, glavni pokretači rasta su prijevoz i turizam.
Gospodarstvo / Novac | 04. 05. 2023. u 10:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekonomija u BiH je u prethodna tri kvartala rasla po stopi od 1,2 posto, ali je još u zaostatku u odnosu na prošlu godinu jer je rast u tom razdoblju usporio za 1,7 posto, istaknuto je u najnovijem kvartalnom Ekonomskom izvještaju Europske komisije za zapadni Balkan, u dijelu za BiH, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Što se tiče ekonomskog rasta, u dokumentu se citira posljednji izvještaj Međunarodnog monetarnog fonda za BiH, u kojem je istaknuto da bi rast ekonomije u BiH ove godine mogao biti dva posto, a sljedeće godine tri posto.

Šest posto

Kada je riječ o inflaciji, ove godine je očekivan pad na šest posto, dok bi sljedeće godine inflacija mogla iznositi oko tri posto.

Glavni pokretači rasta su, kako ističu u Europskoj komisiji, izvoz, investicije i domaća potrošnja.

"Zbog snažnog uvoza i usporavanja izvoza, doprinos rastu neto izvoza i dalje je negativan, zbog čega će rast proizvodnje za 2022. porasti na četiri posto, u usporedbi sa 7,1 posto godinu dana ranije", naglašeno je u ovom dokumentu.

Kada je riječ o proizvodnji, glavni pokretači rasta su prijevoz i turizam.

Kada je riječ o zaposlenosti, u izvještaju je navedeno da je došlo do pada zaposlenosti za pola posto u proteklom kvartalu u odnosu na prethodni, a trend pada zaposlenosti se, kako su istakli, proteže i u prethodnom periodu.

Glavni sektor više nije trgovina

A, kada je riječ o novozaposlenima, naglasili su da glavni sektor više nije trgovina, već sektor prehrane i ugostiteljstva.

"Broj nezaposlenih, koji je u padu već neko vreme, je znatno veći od broja novozaposlenih, što dovodi do stvarnog pada radne snage, odnosno broja osoba koje aktivno sudjeluju na tržištu rada", upozoreno je iz Europske komisije.

Dobra vijest za građane BiH je da je došlo do rasta realnih plaća. Sudeći po ovim informacijama, plaće su nominalno narasle za 14 posto u odnosu na prošlu godinu.

"S obzirom na usporavanje inflatornih pritisaka, realni rast bruto plaća je u siječnju u veljači ponovo postao pozitivan i dostigao oko dva posto. U 2022. godini rast prosječne bruto plaće bio je oko 2,3 poena niži od ukupne inflacije", ističe se u dokumentu.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže za Nezavisne da je odlazak radnika prisilio poslodavce da povećaju plaće kako bi ih zadržali, ali je dodao da problem i dalje predstavljaju siva ekonomija i rastrošni fondovi, za koje poslodavci izdvajaju velike iznose, a učinak je mali.

"Vlast bi trebala raditi na smanjivanju doprinosa. Ja bih ih smanjio na 50 posto, dok se na minimalac doprinosi ne bi naplaćivali. Cilj bi trebao biti da se što više ljudi zaposli. Siguran sam da bi se pokazalo da se na fondovima ništa ne bi izgubilo", smatra Pavlović.

Kopirati
Drag cursor here to close