Državni proračun

Dignute ruke za 1,8 milijardi KM

Omogućeno je povećanje plaća vojnicima i toplog obroka za dvije KM zaposlenim u institucijama BiH, osim izabranim i imenovanim dužnosnicima.
Gospodarstvo / Novac | 17. 12. 2019. u 13:50

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Komisije za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jednoglasno su danas na sjednici, u prvoj komisijskoj fazi, podržali ovogodišnji proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH u iznosu od gotovo 1,8 milijardi KM.

Ukupni prihodi, primici i financiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine čime je omogućeno povećanje plaća vojnicima i toplog obroka za dvije KM zaposlenim u institucijama BiH, osim izabranim i imenovanim dužnosnicima.

Servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.

Taj najvažniji financijski dokument ove godine nije usvojen zbog zastoja u radu Parlamentarne skupštine te nepotpunog formiranja tog najvišeg zakonodavnog tijela u državi zbog čega su bh. institucije funkcionirale na osnovu odluka o privremenom financiranju.

Proračun polazi od Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH za period od 2019. do 2021. godine i nakon procedure u Vijeću ministara upućuje se Predsjedništvu BiH.

Tijekom rasprave član Komisije Šemsudin Dedić (Stranka demokratske akcije - SDA) zatražio je da se ubuduće uz svaku instituciju daju točni podaci o zapošljavanjima zbog transparentnosti.

On je zatražio i podatak koliko su bili zahtjevi proračunskih korisnika za ovu godinu, a pomoćnik ministra financija i trezora BiH Igor Bevanda kazao je da su oni bili veći za 260 milijuna KM od predloženog budžeta.

Članovi komisije jednoglasno podržali i izvještaje o izvršenju proračuna za 2017. i 2018. godinu, te izvještaje o financijskoj reviziji izvršenja proračuna za 2017. i 2018. godinu.

Govoreći o revizorskim izvještajima, zamjenik glavnog revizora BiH Jasmin Pilica istaknuo je da se u izvještajima ponavljaju ocjene koje se odnose na neriješeno pitanje državne imovine te neurednog popisa stalnih sredstava, obveza i potraživanja, kao i na nedovoljno razvijen sistem kontrole financijskog upravljanja i interne kontrole.

Činjenicu da se tek sada razmatraju dokumenti koji se tiču 2017. godine problematizirao je član Komisije Nermin Mandra (SDA) koji je pozvao da se ranije razmatraju ti važni dokumenti iako je 2018. godina bila izborna.

Usvajanje tih dokumenata, pojasnio je predsjedavajući Komisije Predrag Kožul (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH), bilo je neophodno kako bi se moglo pristupiti usvajanju ovogodišnjeg proračuna.

Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH naći će se pred zastupnicima Zastupničkog doma PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close