Profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje OSI

Delić poslodavcima: Iskoristite sredstva Fonda

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom raspisao je prvi ovogodišnji Javni poziv za dodjelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba s invaliditetom.
Gospodarstvo / Novac | 06. 03. 2024. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom raspisao je prvi ovogodišnji Javni poziv za dodjelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba s invaliditetom u 2024. godini.

Tim povodom federalni ministar rada i socijalne politike pozvao je poslodavce da se aktivno uključe i iskoriste predviđena sredstva Fonda.

"Ove godine nastojimo pokrenuti poslodavce i osobe sa invaliditetom da se uvezuju i međusobno surađuju, a konačni cilj nam je osigurati jednak pristup zapošljavanju osobama sa invaliditetom na slobodnom tržištu rada kako bi se ostvarila inkluzija i omogućila samostalnost i dostojanstven život osobama sa invaliditetom. Da bismo to postigli neophodna nam je suradnja s poslodavcima kako bi se uklonile prepreke i osigurala podrška za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u ozbiljnim kompanijama kod ozbiljnih poslodavaca", kazao je Delić.

Predmet Javnog poziva je raspodjela sredstava Fonda u ukupnom iznosu od 6.000.000,00 KM za dodjelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje i samozapošljavanje osoba s invaliditetom.

Osnovni iznos novčanog stimulansa kod zapošljavanja koji se dodjeljuje po jednoj novozaposlenoj osobi s invaliditetom je 12.000,00 KM, a najveći mogući iznos koji se može dodijeliti po jednoj osobi je 21.600,00 KM, u ovisnosti od postotka invaliditeta i perioda zapošljavanja.

Osnovni iznos novčanog stimulansa kod samozapošljavanja koji se dodjeljuje osobi s invaliditetom je 15.000,00 KM, a najveći mogući iznos koji se može dodijeliti po jednoj osobi je 18.000,00 KM, u ovisnosti od postotka invaliditeta.

Javni poziv ostaje otvoren 45 dana zaključno sa 12.4.2024. godine, a tekst Javnog poziva i obrasci za prijavu mogu se preuzeti na službenoj internet stranici Fonda: www.fond.ba i u prostorijama Fonda, ul. Vilsonovo šetalište br. 10, 71000 Sarajevo, stoji u priopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Kopirati
Drag cursor here to close