Intervenirala policija

Članovi UKK 'Švicarac' pokušali blokirati polovnicu Addiko banke u Sarajevu

Gospodarstvo / Novac | 11. 11. 2017. u 15:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Udruženja korisnika kredita (UKK) "Švicarac" danas su spriječeni da uđu u poslovnicu Addiko banke, bivše Hypo banke, u ulici Ferhadija u Sarajevu nakon čega je došlo do naguravanja i intervencije policije.

Nekolicina članova Udruženja uspjela je ući u banku gdje je jednoj ženi pozlilo, te joj je pomoć ukazalo osoblje Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS-a. 

Predsjednik UKK Švicarac Kemal Duraković izjavio je novinarima da nisu ušli silom jer su i oni klijenti banke koja nema pravo da vrši diskriminaciju i ne dopusti im da uđu u poslovnicu. 

''Izašli smo točno u jedan sat dokad banka radi jer ne želimo da kršimo zakone BiH kao što to čini Hypo banka'', dodao je Duraković i zahvalio policiji na profesionalnom odnosu.

Pojasnio je da su članovi tog udruženja namjeravali da uplaćuju rate kredita po pet feninga što banka nije prihvatila, te da je današnja akcija bila posljednja opomena pred mogući štrajk glađu. 

Članovi UKK "Švicarac" ranije su najavili blokadu nekoliko poslovnica Addiko banke u više gradova u BiH.

 

Addiko banka: Silom nezakonito zauzeli poslovnicu

Addiko banka danas je izrazila žaljenje zbog događanja u i ispred poslovnice u sarajevskoj ulici Ferhadija, a koji su inicirani od Udrge korisnika kredita "Švicarac".

Navode da je nezakonito okupljanje članova tog udruženja ispred poslovnice Addiko banke u Ferhadiji eskaliralo primjenom sile od pojedinih članova Udruženja prema zaštitarima i osoblju banke, kao i da je nekoliko članova Udruženja blokiralo zaštitare i nasilno ušlo u poslovnicu banke, nanoseći materijalnu štetu.

''Prilikom nasilnog ulaska u poslovnicu jedna od članica udruženja je pala, te je zatražila medicinsku pomoć, koja joj je pružena. Policijski službenici koji su pratili ovo nezakonito okupljanje članova udruženja Švicarac, reagirali su u okviru svojih zakonskih ovlasti. Policajci trenutno provode istražne radnje, a poslovnica je zbog ovog nasilnog akta zatvorena'', priopćeno je iz Addiko banke.

Ističu da odgovornost za ta događanja snosi prije svega predsjednik UKK Švicarac Kemal Duraković koji "manipulira i zloupotrebljava članove tog udruženja kako bi ostvario svoje privatne interese".

''Addiko bank d.d. koja je naslijedila pitanje kredita s klauzulom u CHF od samog početka rada nudi rješenja za ovo pitanje. Rezultat toga je da od oko 12.000 kredita ukupno odobrenih u BiH, danas ima nešto više od 700 aktivnih kredita u Addiko Bank dd Sarajevo'', navedeno je u priopćenju iz te banke.

Također se navodi da je menadžment banke tijekom proteklih mjeseci u više navrata imao susrete s predsjednikom Udruge radi rješavanja tog pitanja, ali ti razgovori nisu urodili plodom, jer većina članova Udruženja nije podržala prijedloge rukovodstva Udruge.

''Predsjednik Udruženja Duraković krije dopise Banke upućene Udruženju i s našim stavovima ne upoznaje sve članove Udruženja. Očigledno to radi iz razloga kako bi ostvario neke svoje interese koji nemaju nikakve veze s interesima članova Udruženja koje navodno zastupa. Još jednom ističemo da bilo kakvo nezakonito ponašanje neće doprinijeti bilo kakvom rješenju. Banka je bila i ostaje otvorena za traženje sporazuma sa svim svojim klijentima. Nažalost očito je da smo pogriješili što smo pregovore vodili s Udruženjem i g. Durakovićem koji zapravo ne želi bilo kakvo rješenje, već želi ostvarivati neke svoje privatne ciljeve i interese'', stoji u priopćenju iz Addiko banke.

Kopirati
Drag cursor here to close