Potražnja u porastu

Cijene srebra bi u 2024. mogle doseći povijesnu vrijednost

Statistike govore da je potražnja za srebrom povećana i kada je u pitanju nakit, posuđe, a još jači "srebrni val" očekuje se oporavkom tržišta elektronskih uređaja.
Gospodarstvo / Novac | 11. 02. 2024. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dolaze dani srebra - tako bi se u najkraćem mogao objasniti izvještaj Instituta za srebro SAD, u kojem se navodi da bi cijene ovog metala u 2024. godini mogle dostići povijesnu vrijednost

Razlog za tako nešto, piše u ovom dokumentu, jeste jačanje industrijske proizvodnje, jer se srebro koristi u proizvodnji nakita, elektronike, automobila i, naravno, solarnih panela.

Ekspanzija vrijednosti 

Ekspanzija vrijednosti srebra, predviđa američki institut, mogla bi dostići cijenu od 30 dolara po unci, što je nezabilježeno od 2013. godine, a u prilog ovim tvrdnjama govore statistike da je potražnja za srebrom povećana i kada je u pitanju nakit, posuđe, a još jači "srebrni val" očekuje se oporavkom tržišta elektronskih uređaja.

Jedino što bi, kako kažu stručnjaci, moglo djelomično da zakoči potražnju za srebrom, ali i zlatom, jesu veće kamatne stope na globalnom tržištu, ali isto tako napominju da cijene ovih plemenitih metala idu nagore uslijed tržišnih "šokova", odnosno poteškoća.

Zlato se, često ističe struka, smatra zaštitom od inflacije, a srebro bi se, ako se gleda u globalu, moglo smatrati sigurnom lukom za investitore i tržište metala.

Naime, 45 posto ukupne potražnje za srebrom u 2022. godini bilo je za potrebe industrije, a rast potražnje za, na primjer, proizvodnjom solarnih panela te nastavak ekonomske i geopolitičke nesigurnosti, sačuvat će cjenovnu vrijednost srebra, baš poput zlata.

"Posebno jer proizvodnja solarnih panela zahtijeva veliku količinu srebra, što će dugoročno vršiti pritisak na njegovu potražnju. Vidimo da će povećana upotreba srebra u industriji u većoj mjeri podržati trend rasta cijena u odnosu na njegovo svojstvo 'čuvara vrijednosti'", glasio je jedan od komentara analitičara Bloomberg Adrije, koji su krajem prošle godine, nedvosmisleno najavili što se može očekivati u 2024. godini kada je u pitanju ovaj metal.

Video: Silver - The Element of Change

Može li srebro nadmašiti zlato?

Ono što struka postavlja kao vrlo interesantno pitanje je: Može li srebro nadmašiti zlato? Upuštajući se u ovu temu, američki institut navodi da je, za razliku od zlata, čija cijena raste u vrijeme ekonomskih poteškoća ili neizvjesnosti, srebro mnogo "osjetljivije" na ekonomske promjene jer je ovaj metal zbog svoje industrijske uloge vezan za gotovo cjelokupnu ekonomiju.

"Cijene srebra imaju tendenciju da nadmaše cijene zlata tijekom snažne ekonomske ekspanzije, ali se snižavaju kada postoje ekonomske poteškoće. Odnos srebra i zlata se prati na osnovu toga koliko je unci srebra potrebno da se kupi jedna unca zlata. Trenutno je za jednu uncu zlata potrebno 90 unci srebra", piše američki CNBC.

Nadovezujući se na ovo, ekonomist Siniša Pepić naglašava da je potencijalno nadmašivanje cijene zlata dodatno zanimljivo za investitore i tržište metala.

Brojni čimbenici 

"Nestabilnost na tržištima ili geopolitički događaji mogli bi dodatno potaknuti rast cijena srebra kao sigurne luke za investitore. Važno je pratiti tržišne trendove i faktore poput ponude i potražnje te inflacije kako bi se dobila jasnija slika o dugoročnoj perspektivi cijena srebra", rekao je Pepić za "Nezavisne novine".

S druge strane, prodavci nakita poručuju da u ovom trenutku nemaju najave da bi cijene srebra mogle dostići neki maksimum, ali da je svakako već došlo do određenih poskupljenja.

"I zlato i srebro su poskupjeli po gramu, a kako saznajemo, cijene zlata će dodatno ići ka gore", kazali su za "Nezavisne" iz jedne od banjalučkih zlatarni.

Uz potvrdu ove informacije, iz druge zlatarne su imali čak i preciznije podatke.

"Zlato će, kako nam je rečeno, dostići vrijednost i od 80 dolara po gramu. Tu je riječ o čistom zlatu. S druge strane, očekujemo sigurno i blago poskupljenje srebra kada je u pitanju nakit, ali ne možemo točno reći o kolikom postotku je riječ", naveli su oni.

Kopirati
Drag cursor here to close