Centralna banka

Cijena struje odredit će stopu inflacije u 2023.

Prema posljednjim rezultatima modela za brze procjene trenutne inflacije, očekivana godišnja inflacija u 2022. godini bi mogla iznositi oko 14,0%, što je gotovo identično našoj ranijoj brzoj procjeni iz rujna...
Gospodarstvo / Novac | 22. 12. 2022. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centralna banka BiH očekuje slabljenje inflatornih pritisaka u prvom polugodištu 2023. godine, objavljeno je iz ove institucije.

Kako stoji u procjenama trenutne ekonomske aktivnosti i inflacije za prvo polugodište 2023. godine, na osnovu raspoloživih službenih statističkih podataka i informacija s međunarodnih tržišta objavljenih do 12. prosinca 2022. godine, Centralna banka Bosne i Hercegovine procjenjuje godišnji rast realne ekonomske aktivnosti u trećem kvartalu 2022. godine na 4,0%.

''Naša preliminarna procjena je da će ekonomska aktivnost znatno usporiti u zadnjem kvartalu tekuće godine, do stope od 2,9% na godišnjem nivou, uslijed smanjenja broja narudžbi iz inozemstva te visoke inflacije. Prema projekciji iz našeg srednjoročnog makroekonomskog modela za BiH iz studenog, očekivani rast realnog BDP-a u 2022. godini iznosi 4,1%, što je veoma usklađeno s posljednjim rezultatima modela za brze procjene trenutne ekonomske aktivnosti'', navodi Centralna banka.

Prema posljednjim rezultatima modela za brze procjene trenutne inflacije, očekivana godišnja inflacija u 2022. godini bi mogla iznositi oko 14,0%, što je gotovo identično našoj ranijoj brzoj procjeni iz rujna, ali i konzistentno s projekcijom inflacije za 2022. godinu prema srednjoročnom makroekonomskom modelu iz novembra (14,4%).

''Dalje usporavanje inflacije očekuje se u prvoj polovini sljedeće godine, prvenstveno zbog baznog efekta iz 2022. godine te efekata već izmijenjenih i najavljenih monetarnih politika vodećih centralnih banaka. Usprkos očekivanom usporavanju inflacije u 2023. godini, ona će i dalje biti znatno iznad višegodišnjeg prosjeka za BiH'', navela je Banka i dodala kako bitan utjecaj na kretanje inflacije u sljedećoj godini mogu imati cijene električne energije na domaćem tržištu koje su, prema službenim podacima za prvih deset mjeseci u 2022. godini, čak blago pale u odnosu na isti period 2021. godine.

''Trenutno nemamo informacije na osnovu kojih bismo procijenili utjecaj eventualnog povećanja cijena električne energije na domaćem tržištu na robe i usluge proizvedene i pružene u zemlji, a što je svakako bitan faktor pri procjeni inflacije. Zbog svega navedenog postoji mogućnost da inflacija bude nešto viša u odnosu na procjene'', objavila je Centralna banka BiH.

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close