Kreće pojeftinjenje?

Cijena goriva pala od 2 do 20 pfeninga

Na pojedinim benzinskim crpkama cijena benzina već je pala za 20 pfeninga, a dizela za dva pfeninga.
Gospodarstvo / Novac | 16. 07. 2022. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene naftnih derivata u Srpskoj u blagom su padu. Znatnija pojeftinjenja mogu se očekivati sljedećeg tjedna, javljaju agencije.

Analitičari ocjenjuju da bi taj trend trebao biti nastavljen zbog pada cijena sirove nafte na svjetskom tržištu.

Na pojedinim benzinskim crpkama cijena benzina već je pala za 20 pfeniga, a dizela za dva pfeniga.

Građani se nadaju i daljem pojeftinjenju.

Cijene goriva na crpkama u Srpskoj niže su zbog smanjenja rafinerijskih cijena i vanjskih izvora opskrbe, kažu u Grupaciji za promet nafte i naftnih derivata.

“Već idućeg tjedna možemo očekivati značajniji pad, s obzirom da je ovaj tjedan došlo do pojefinjenja od tri do pet pfeninga. Što se tiče dizela, on će biti u prosjeku 3,49 i benzin negdje oko 3,29, 3,30 KM”, kaže za RTRS Dragan Trišić, predsjednik Grupacije.

Analitičari ocjenjuju da je pad cijena sirove nafte na svjetskom tržištu uzrokovan stahom od smanjenja privredne aktivnosti i epidemioloških mjera u Kini, pa je potražnja manja.

“Ne mogu se cijene odmah mijenjati kao na svjetskoj razini kod nas, jer je potrebno da prođe to razdoblje da bi se iz nafte dobili naftni derivati. Tako dobijemo taj period od 45 do 90 dana, pa kod nas kasni pad cijena'', navodi ekonomist Borislav Mandić.

Cijena barela sirove brent nafte na Londonskoj bUrzi danas je povećana za 1,7 dolara i iznosi 101,7 dolara. Na američkim burzama barel je skuplji za 2,3 dolara i iznosi 98 dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close