Gospodarstvo

Cijene nafte pale prema 98 dolara

U protekla dva tjedna cijene nafte pritisnuo je strah od recesije, koji je zasjenio pad izvoza sirove nafte i derivata iz Rusije zbog zapadnih sankcija i poremećaje u opskrbi iz Libije.
Gospodarstvo / Industrija | 14. 07. 2022. u 19:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,23 dolara nego u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja i iznosila je 98,34 dolara. Na američkom se tržištu barelom s rokovima isporuke u kolovozu trgovalo po 1,41 dolar nižoj cijeni, od 94,89 dolara.

U protekla dva tjedna cijene nafte pritisnuo je strah od recesije, koji je zasjenio pad izvoza sirove nafte i derivata iz Rusije zbog zapadnih sankcija i poremećaje u opskrbi iz Libije.

Analitičari predviđaju da će američka središnja banka krajem mjeseca podići kamatne stope za puni postotni bod kako bi obuzdala inflaciju koja je u lipnju poskočila na 9,1 posto, najvišu razinu u nešto više od 40 godina.

Više kamatne stope obično koče gospodarsku aktivnosti, što bi značilo i slabiju potražnju za naftom. Trgovci su naznake tog trenda iščitali već iz podatka da se u SAD-u isporučuje samo 18,7 milijuna barela derivata dnevno, najmanje od lipnja 2021.

Zalihe sirove nafte porasle su istodobno u prošlom tjednu za 3,3 milijuna barela zbog novog kruga prodaje nafte iz strateških rezervi. Zalihe benzina poskočile su za 5,3 milijuna barela, prenosi Hina.

"Jasno je da je fokus u naftnoj jednadžbi sada na potražnji. Jučerašnje tjedno izvješće američke vlade o stanju američkih zaliha pokazalo je znatno povećanje“, rekao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Investitori su se u takvom okruženju okrenuli dolaru, kojeg smatraju sigurnim ulaganjem, pa je indeks u srijedu dosegnuo najvišu razinu u 20 godina, signaliziravši poskupljenje nafte za kupce s drugim valutama.

"Kolateralna žrtva pojačanog straha od inflacije jaki je dolar, koji također pritišće cijene nafte. Zanimljivo je da su fizička tržišta još uvijek snažna, ali dominantna pokretačka snaga trenutno je promjena raspoloženja financijskih investitora", tumači Varga.

Investitori strahuju i za potražnju iz Kine, zbog postroženih mjera suzbijanja covida 19 u više gradova, što je također pritisnulo cijene nafte.

Dnevni uvoz sirove nafte u Kinu pao je u lipnju na najnižu razinu od srpnja 2018. godine budući da su rafinerije očekivale nova ograničenja koja smanjuju potražnju, pokazali su carinski podaci u srijedu.

Trgovci će pratiti i posjet američkog predsjednika Joea Bidena Saudijskoj Arabiji. Biden putuje u petak i sudjelovat će na summitu zemalja Perzijskog zaljeva koje planira pozvati da crpe više nafte.

No, rezervni kapaciteti Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) gotovo su iscrpljeni budući da većina proizvođača već proizvodi maksimalnim kapacitetom. Nije jasno koliko bi još nafte Saudijska Arabija mogla u kratkom roku plasirati na tržište, napominje Reuters.

U odvojenom je izvješću OPEC danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu stajao 104,41 dolar, što znači da je pojeftinio 2,45 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Kopirati
Drag cursor here to close