Građani mogu biti mirni

Centralna banka BiH: Ne očekujemo značajan rast domaćih kamatnih stopa

Softić ističe da ne postoji ni značajna potražnja za novim kreditima, jer su klijenti, pogotovo sektor stanovništva, svjesni efekata visoke inflacije na realni raspoloživi dohodak i profitabilnost.
Gospodarstvo / Novac | 05. 04. 2023. u 18:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić rekao je na sastanku guvernera centralnih banaka regije u Rijeci da nema indikacija da su bankama u BiH poskupili najznačajniji domaći izvori financiranja, uprkos rastu referentnih stopa u evrozoni.

Softić pojašnjava da je glavni razlog za to orijentiranost na domaće izvore financiranja, koji nisu vezani za referentne stope u eurozoni.

On kaže da na taj način banke održavaju profitnu maržu, jer se ni kamatne stope na već ugovorene kredite sa varijabilnom stopom ne mogu podići u skladu sa procijenjenom percepcijom rasta kreditnog rizika kod dijela svojih klijenata, zbog mogućeg pogoršanja kvaliteta portfolija.

Softić ističe da ne postoji ni značajna potražnja za novim kreditima, jer su klijenti, pogotovo sektor stanovništva, svjesni efekata visoke inflacije na realni raspoloživi dohodak i profitabilnost.

"Zbog toga ne vidimo ni naglašen, niti sistematski rast kamatnih stopa na nove kredite. Iako se ne očekuje značajan rast domaćih kamatnih stopa u kratkom roku", rekao je Softić.

Tijekom diskusije, Softić je komentirao monetarnu politiku Centralne banke BiH, navodi se u priopćenju.

Tom prilikom, potvrdio je opredijeljenost Banke za harmonizacijom politike obavezne rezerve sa politikom Europske centralne banke, vodeći računa o razlikama primarnog cilja monetarnih politika i Europske banke i Centralne banke BiH, trendovima u domaćem bankarskom sektoru i makroekonomskom okruženju.

Skup guvernera centralnih banaka regije organizirali su Hrvatska narodna banka i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci, a osim Softića, nazočili su i guverneri centralnih/narodnih banaka Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, predstavnici privrede i javnog sektora Hrvatske, te profesori i studenti Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Kopirati
Drag cursor here to close