Financijska revizija

Proračuni vladajućih u FBiH povećani za 190 milijuna KM

Iz CCI-a ističu kako kontrola efikasnosti i zakonitosti trošenja državnog novca od strane javnih institucija ne smije biti stavljena na čekanje ili poslana na godišnji odmor.
Gospodarstvo / Novac | 08. 06. 2021. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured za reviziju institucija FBiH završio je financijsku reviziju 19 korisnika Proračuna FBiH za 2020. godinu, koje obuhvaćaju Parlament FBiH, Predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, Vladu FBiH i 16 ministarstava.

Ove revizije predstavljaju obavezne godišnje revizije, s rokom završetka od 90 dana od dana podnošenja godišnjih izvještaja.

S ciljem otklanjanja uočenih nepravilnost kroz navedene revizorske izvještaje dali su oko 270 preporuka.

Izvještaji o financijskim revizijama dostavljeni su revidiranim subjektima, kao i Parlamentu FBiH.

Parlament na potezu

Uzimajući u obzir važnost revizorskih izvještaja te uloge Parlamenta u daljem postupanju, Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju Parlamentarnu komisiju odgovornu za reviziju pri Parlamentu FBiH da poduzme konkretne korake i skoristi ovaj izuzetno važan alat za praćenje utroška javnih sredstava, stoji u priopćenju Centri civilnih inicijativa. 

Ističu kako je zadaća revizora osiguravanje informacija o načinu trošenja javnih sredstava, njihovo prikazivanje kroz svoje izvještaje te dostavljanje parlamentarnoj komisiji, što je i urađeno te je sljedeći na potezu Parlament FBiH. 

Podsjećamo, u prethodnom periodu Centri civilnih inicijativa (CCI) su ukazivali na važnost rada Komisije i pravovremeno razmatranje revizorskih izvještaja od strane Parlamenta FBiH.

Izostanak reakcije

Neadekvatnim i nepravovremenim razmatranjem izvještaja o reviziji, odnosno nepraćenjem zakonitosti i opravdanosti trošenja javnih sredstava, Parlament FBiH nije u mogućnosti reagirati na vrijeme i poduzeti dalje korake koje su na raspolaganju, a u cilju što ranijeg otklanjanja uočenih propusta i ublažavanja negativnih efekata istih, navode u priopćenju. 

Ističu kako kontrola efikasnosti i zakonitosti trošenja državnog novca od strane javnih institucija ne smije biti stavljena na čekanje ili poslana na godišnji odmor.

Javnost zaslužuje blagovremenu i konkretnu reakciju parlamenta na revizorske nalaze i preporuke, po pitanju trošenja javnih sredstava, naročito uzimajući u obzir izvršenja proračuna konkretnih revidiranih institucija koji iznosi preko dvije milijarde KM, što je u odnosu na prethodnu godinu veće za oko 190 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close